Továbbra is egybeesik az ukrajnai háborúval kapcsolatban a álláspontja a magyar nemzeti érdekkel, miszerint mindent meg kell tenni azért, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább Ukrajna határán – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap Berlinben, a védelmi szövetség külügyminisztereinek informális tanácskozásán.

SZIJJÁRTÓ Péter
Fotó: Rosta Tibor

A tárcavezető a megbeszélés szünetében tartott tájékoztatóján kiemelte, Magyarországnak Ukrajnával szomszédos országként az a legfontosabb szempont, hogy ne terjedjen tovább a háború, ezért jó hír, hogy éppen ezt gondolják a szövetség legnagyobb tagjai is, és ez a kikristályosodó közös álláspont is. A politikus szerint a NATO-ban mindenki tudja, hogy Magyarország a béke pártján áll, és szomszédos országként speciális helyzetben van.

Hangsúlyozta, hogy a NATO védelmi szövetség, nekünk pedig az az érdekünk és legfontosabb feladatunk, hogy megvédjük Magyarországot és a magyar embereket. Közölte, az az álláspont is széles körű támogatást élvez, hogy mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közvetlen összeütközésének elkerüléséért.

A rendkívül törékeny helyzetben szerinte fokozott óvatosságra van szükség, ennek ellenére természetesen értjük és tiszteletben tartjuk, hogy jó pár tagország fegyverszállításokkal is segíti Ukrajnát, de 

nagyon fontos, hogy ezekre a szállítások ne NATO-keretben valósuljanak meg. Ebben a tagok között is egyetértés van.

A külügyminiszter elmondta, Magyarország  azért döntött úgy, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnába és nem engedi át területén a közvetlenül Ukrajnába tartó szállítmányokat, mert ezzel biztosítani lehet, hogy az ország ne sodródjék bele a háborúba. Elmondta továbbá, hogy a tanácskozáson is elhangzott az is, hogy az eszkaláció és a bizonyos félreértésekből adódó tragikus következmények elkerülése érdekében fenn kell tartani a stratégiai kommunikációt Oroszországgal, és ezt Magyarország is teljes mértékben támogatja, valamint üdvözli azt is, hogy a héten közvetlenül egyeztetett telefonon az amerikai és az orosz védelmi miniszter.

A háború humanitárius vonatkozásáról szólva kifejtette, 

megközelítette a 700 ezret az Ukrajnából Magyarországra érkezett menekültek száma, és természetesen beengedünk mindenkit, aki a háború elől érkezik hozzánk, valamint el is látjuk őket. 

A háború alakulásának dinamikája alapján Szijjártó szerint nem várható, hogy csökken az érkezők száma, de Magyarország készen áll segíteni mindenkinek, akinek a háború miatt menekülnie kell. 

A miniszter szerint a tanácskozáson csak érintőlegesen merült fel az Oroszországgal szembeni szankciók témája, mellyel kapcsolatban arról beszélt, értelmetlen olyan szankciókat hozni, amelyek jobban fájnak saját magunknak, mint annak az országnak, amellyel szemben kivetnénk. Magyarország továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy 

mivel nem a magyar emberek tehetnek ennek a háborúnak a kitöréséről, ezért nem is várhatja el senki, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát. 

Elmondta azt is a finn és a svéd csatlakozási törekvések kapcsán, hogy Magyarország mindig is támogatta a nyitott kapuk politikáját, de tekintettel kell lenni a Törökország által jelzett érzékenységekre is.

A NATO tervezett új stratégiai alapdokumentumával összefüggésben kiemelte, hogy a keleti mellett a déli fenyegetésekről, a terrorizmusról és illegális migrációról sem szabad megfeledkezni.

Kifejtette: a terrorszervezetek igyekeznek kihasználni, hogy Európa figyelme az ukrajnai háborúra irányul, és mivel Oroszország és Ukrajna is a legnagyobb gabonaexportőrök közé tartozik, 

a konfliktusuk miatt csökkenő kivitel súlyos élelmezési gondokat okozhat eleve kevéssé stabil térségekben. 

Ez pedig a szélsőségek és a terrorizmus erősödéséhez vezethet, aminek hatására újabb migrációs hullámok indulhatnak el.