Észak-Korea régóta büszkélkedett azzal, hogy képes volt távol tartani a vírust, és nem jelentett az Egészségügyi Világszervezetnek egyetlen megerősített Covid-19-es esetet sem. Pénteken azonban hivatalosan is beszámoltak az első koronavírus okozta halálesetekről, és közölték, hogy több mint 187 ezer lázas embert elkülönítve kezelnek.

A láz, amelynek okát egyelőre nem sikerült azonosítani, április végétől robbanásszerűen terjedt el az egész országban – jelentette a KCNA állami hírügynökség. A tájékoztatás szerint hat ember halt meg az országban, egyikük tesztje kimutatta az omikron variáns jelenlétét.
Az elszigetelt diktarúra csütörtökön jelentette az első koronavírusos megbetegedéseket, és közölte, hogy elrendelte a vészhelyzeti járványmegelőzés legmagasabb fokát.

(FILES) This file picture taken on September 9, 2021 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) shows a parade of 'paramilitary and public security forces' to celebrate the 73rd founding anniversary of North Korea at Kim Il Sung Square in Pyongyang. - North Korea on May 12, 2022 confirmed its first-ever case of Covid-19, with state media declaring it a "severe national emergency incident" after more than two years of purportedly keeping the pandemic at bay. (Photo by STRINGER / KCNA VIA KNS / AFP)
Fotó: STRINGER / KCNA VIA KNS / AFP

A hírügynökség szerint csupán május 12-én mintegy 18 ezer ember lett lázas országszerte, és jelenleg 187 800 embert különítettek el és kezelnek a kórral. 

A KCNA arról is írt, hogy a szélsebesen terjedő betegség a múlt hónap óta 350 ezer embert érintett. A távol-keleti ország 25 millió lakosa közül senkit sem oltottak be a koronavírus ellen, mivel Phenjan elutasította a WHO, Kína és Oroszország oltási ajánlatát.

Elemzők szerint a vírus már Phenjanban áprilisban tartott nagyobb rendezvényeken elterjedhetett, köztük egy katonai parádén, ahol sem a résztvevők, sem a nézők nem viseltek maszkot. Dél-Korea kész vakcinát és egészségügyi eszközöket küldeni, de egyelőre nem tudni, hogy Phenjan kér-e segítséget.