Közélet

Észak-Koreát is elérte a koronavírus

Így a hivatalos adatok szerint már csak Türkmenisztán és Tuvalu nem találkozott a betegséggel.

A koronavírus-járvány az egész bolygón elterjedt, ám a hivatalos adatok szerint pár országnak sikerült elkerülnie a fertőzés megjelenését. Persze kérdéses, hogy ezek a hivatalos számok milyen mértékben tükrözik a valóságot, ám a legfrissebb adatok szerint a világtól egyébként is jelentős mértékben elzárt, ezt a helyzetet pedig a járvány megjelenésével tovább erősítő Észak-Koreában is megjelent a betegség – írja a BBC. Mindez azt jelenti, hogy a covid már csak Türkmenisztánt és a csendes-óceáni Tuvalu-t kerülte el hivatalosan.

(FILES) In this file photo taken on March 20, 2021 an undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 6, 2021 shows employees of the Daesongsan Mineral Water Factory in Pyongyang disinfecting the facility as a quarantine measure against the new coronavirus infection. - North Korea on May 12, 2022 confirmed its first-ever case of Covid-19, with state media declaring it a "severe national emergency incident" after more than two years of purportedly keeping the pandemic at bay. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP)
Fotó: AFP

Az észak-koreai állami média szerint az ország fővárosában, Phenjanban a fertőzés omikron variánsa jelent meg, ám arról nem közöltek adatokat, hogy hányan kapták el a betegséget. Észak-Korea nem rendelkezik saját vakcinafejlesztési programmal és a nemzetközi közösség által felajánlott AstraZeneca és Sinovac oltóanyagokat is visszautasította.

A 25 millió lakosú ország így szigorú lezárásokkal próbál meg úrrá lenni az omikron megjelenésén. 

A KCNA csatornán az országot vezető Kim Dzsong Un súlyos nemzeti vészhelyzetről beszélt, ami átjutott a karantén frontvonalán, ám a betegség felszámolását ígérte. A vezető – valószínűleg először – volt látható maszkban a televízióban.

People sit near a screen showing a news broadcast at a train station in Seoul on May 12, 2022, of North Koreaís leader Kim Jong Un removing a face mask on television to order nationwide lockdowns after the North confirmed its first-ever Covid-19 cases. (Photo by Anthony WALLACE / AFP)
Fotó: Anthony WALLACE / AFP

A koronavírus megjelenésének csütörtöki bejelentése azonban egyelőre nem látszik, hogy korlátozná az ország fegyverkezéssel kapcsolatos ambícióit, hiszen mindössze pár órával később három rövidtávolságú ballisztikus rakéta tesztje következett.

A járvány kezelése azonban komoly kihívás elé állíthatja a kelet-ázsiai országot, hiszen a megfigyelők szerint 

egészségügyi rendszere nem a legfejlettebb, nincsenek vakcinák és a tesztelési kapacitás is elégtelen. 

A dél-koreai kormány a hírek kapcsán közölte, hogy humanitárius segítséget ajánlott északi szomszédjának, ám egyelőre válasz nem érkezett Phenjanból.

A kizárólag lezárásokon alapuló védekezés ugyan Kínában a koronavírus eredeti, 2020-as változata esetében sikeres tudott lenni, ám a jóval fertőzőképesebb omikron esetében már egyre kevésbé tűnik működőképesnek.

 

Kim Dzsong Un Észak-Korea koronavírus Phenjan
Kapcsolódó cikkek