Mint korábban megírtuk, az European Broadcasting Union (EBU) nyilvánosságra hozta, hogy hat nemzeti zsűrit töröltek a 2022-es Eurovízióról, vagyis szavazataikat nem vették figyelembe vagy átcsoportosították azokat.

A hat ország között szerepelt Románia is, amelynek zsűrijének beszámolója szerint ők a maximum pontszámot adták a Moldovai Köztársaságot képviselő Zdob şi Zdub együttesnek. A TVR román televízió vasárnap délután reagált a botrányra, és közölte, Románia képviselői „meglepve” tapasztalták, hogy a román zsűri szavazásának eredményét nem vették figyelembe a végső rangsor kiszámításánál. 

FRISSÍTÉS: Felvétel került elő arról, hogy miként reagált a román műsorvezető, amikor országának nem adtak szót, hogy bedikátálják a zsüri pontszámát.

Botrány az Eurovízión: csalás történhetett


Az European Broadcasting Union (EBU) nyilvánosságra hozta, hogy hat nemzeti zsűrit töröltek a 2022-es Eurovízióról.

A román televízió azt állítja, a román zsűri úgy döntött, hogy a legmagasabb pontszámot adja a moldovai képviselőknek, és azzal vádolja az EBU-t, hogy 

sem a zsűritagokat, sem a TVR képviselőit nem értesítették a román szavazással kapcsolatos gyanúról, és ami teljesen elfogadhatatlan, a játék közben módosították a szabályokat.

A románok szerint őket nem tájékoztatták semmiféle visszaélésről, és lehetőséget sem kaptak reagálni a felvetésekre. Sőt, állításuk szerint helyszíni tudósítójukat elhallgattatták, nem adtak neki lehetőséget, hogy élőben bejelentkezzen. 

Elmondásuk szerint a TVR-nek a nemzeti zsűri szavazásánál az EBU-val való kommunikációt irányító felelőse észrevette az eltérést az előző napon, a zsűrinek szánt műsor után elküldött pontszámok és az EBU által a rendezvény során közölt számok között. A műsorvezető Eda Marcus ugyanakkor nem léphetett be a hivatalos adásba, hogy közölje az eredményeket. Pedig a TVR szavazásért felelős személye két telekonferencián vett részt a szervezőkkel, hogy megismerkedjen a felolvasás szabályaival. Részt vett a zsűri eredményének közvetítésének próbáján is, anélkül, hogy bármilyen gyanúról vagy a szervezőnek a romániai zsűri szavazatával kapcsolatos változtatási szándékról értesítették volna – tette hozzá a TVR.

Zelenszkij: Az ukrán zene meghódítja Európát


„Bátorságunk lenyűgözi az egész világot, zenénk meghódítja Európát” – ezt üzente Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután a Kalush Orchestra megnyerte a 2022-es eurovíziós versenyt. Facebookon közzétett üzenetében rámutatott, hogy jövőre Ukrajna fogja rendezni az Eurovíziót.