Közélet

Fidzsin sincsenek biztonságban az orosz oligarchák

Amerikai kérésre foglalták le a 300 milliós luxusjachtot.

Fidzsi szigetén, az Egyesült Államok nevében lefoglalták Szulejman Kerimov 300 millió dollárt értő, 107 méteres jachtját, az Amadeát. A washingtoni igazságügyi minisztérium szerint a lépés bizonyítja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségesei „nem tudnak elbújni – még a világ legeldugottabb helyein sem”.

Az Egyesült Államok értékelése szerint Kerimov az oligarchák egy olyan csoportjának a tagja, akik az orosz kormányból profitálnak a korrupció és a világszerte folytatott rosszindulatú tevékenysége révén, beleértve a Krím megszállását. 


Suleyman Kerimov
Fotó: Getty Images/Mikhail Svetlov

Lisa Monaco igazságügy-miniszter-helyettes a Fox Business által idézett közleményében figyelmeztetett, hogy Washington minden lehetséges eszközt felhasznál arra, hogy érvényesítse az ukrajnai invázióra válaszul hozott nyugati szankciókat.
Kerimov vagyona a Forbes becslése szerint eléri a 15,6 milliárd dollárt, amelyet a legnagyobb orosz aranykitermelő céggel, a Polyusszal szerzett. 

A jachtot a fidzsi hatóságok az FBI támogatásával és közreműködésével, az amerikai igazságügyi minisztérium kölcsönös jogsegélykérelme alapján foglalták le egy washingtoni bíróság parancsa alapján. 

 

luxusjacht oligarchák orosz szankciók
Kapcsolódó cikkek