A KCNA észak-koreai állami hírügynökség jelentése szerint az elmúlt 24 órában 392 920 ember kapta el a koronavírust az országban, hétfőig összesen 1 213 550-en fertőződtek meg, és 50-en meg is haltak, mióta az ország a múlt héten elismerte, hogy ott is megjelent a koronavírus.

KIM Dzsong Un
Fotó: Ri Dzsin Man

A KCNA nem nevezi meg a kórokozót, csak lázról ír. Az állami tájékoztatás szerint 564 860 embert kezelnek fertőzés miatt. A Johns Hopkins Egyetem tavalyi elemzése szerint az ország egészségügyi ellátórendszere 195-ből a 193. helyen végzett. A kórházak felszerelése szegényes, kevés az intenzív terápiás férőhely.

Szakértők szerint Phenjan semmilyen kezelési módnak nincs birtokában, és a tömeges teszteléshez sincsenek eszközei. 

A KCNA jelentése szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető élesen bírálta hétfőn az ország egészségügyi hatóságait. Az Észak-Koreát irányító Koreai Munkapárt politikai bizottságának ülésén szóvá tette, hogy a gyógyszertárak nincsenek nyitva a nap 24 órájában, a gyógyszerek beszerzéséért felelős illetékesek pedig nem kezelték megfelelően a helyzetet. Kim mozgósította a hadsereget, hogy „azonnal stabilizálják a gyógyszerellátást Phenjanban”, ahol a vírust elsőként észlelték. A KCNA azt írja,

Kim Dzsongun személyesen vette kézbe a járvány elleni küzdelem irányítását, és szinte naponta ülésezik a politikai bizottság. 

Észak-Korea lakossága teljesen védtelen a vírussal szemben, miután az ország vezetése eddig sem Kína, sem az ENSZ Covax-programjának segítségét nem fogadta el a vakcinabeszerzésben. Peking és Szöul ismét felajánlotta segítségét.