Közélet

Lemondott a Rosznyeftben betöltött pozíciójáról Schröder

Miután egyre több támadás és kritika érte, sőt a Bundestag is olyan javaslatok elfogadására készült, mely megfosztotta volna több, volt kancellároknak járó juttatásától, végül beadta a derekát és lemondott az orosz olajvállalat, a Rosznyeft felügyelőbizottságának éléről – írja a Deutsche Welle.

A vállalat honlapján közzétett tájékoztatás szerint az egykori kancellár közölte, hogy nem tudja betölteni tisztségét a jövőben és a felügyelőbizottságból távozott az Északi Áramlat 2 vezérigazgatója, Matthias Warning is.

01 July 2020, Berlin: Gerhard Schrˆder (SPD), former German Chancellor and Head of the Nord Stream 2 Administrative Board, waits for the start of the hearing in the Bundestag's Economic Committee on the Nord Stream 2 pipeline project in the conference room, while his wife Soyeon Schrˆder-Kim looks down on him from the visitor's stand. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: KAY NIETFELD / dpa Picture-Alliance via AFP

A lépésre azt követően került sor, hogy a német törvényhozás csütörtökön közölte, elveszítheti a közpénzből fizetett irodáját és stábját – igaz, az utóbbi felmondása miatt ezeknek túl sok hasznát nem látta az utóbbi időben.

A Németországot 1998 és 2005 között vezető politikus hivatala után olyan orosz energetikai óriásoknál töltött be pozíciókat, mint például a Gazprom és a Rosznyeft.

Az olajipari óriás közleményében közölte, hogy együtt éreznek a volt kancellár döntésével és köszönik támogatását. Szerepét a nagyszabású, Oroszországot és Németországot egyaránt érintő, a német gazdaság és ipar hatékonyságát, valamint az emberek jólétét érintő infrastrukturális projektekben pedig felbecsülhetetlennek nevezték.

A politikust Oroszországhoz fűződő kapcsolatai miatt számos, egyre élesebb kritika érte, különösképpen a Rosznyeftnél betöltött tisztsége fenntartása miatt, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Nem csupán a német, de az Európai Parlament is igyekezett nyomást gyakorolni az egykori kancellárra.

A testület nem kötelező érvényű állásfoglalása Schröder és más, jól fizető, orosz hátterű vállalatokban betöltött felügyelőbizottsági pozíciókat megtartó személyek szankcionálására szólított fel, míg pártja, az SPD vezetése kilépésre szólította fel.

 

orosz-ukrán háború szankciók Oroszország ellen Gerhard Schröder Rosznyeft
Kapcsolódó cikkek