Jelzésértéke van annak, hogy az újonnan kinevezett egészségügyért felelős államtitkár, Takács Péter elfogadta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökségének meghívását, és részt vett a MOK kongresszusán. Megnyugtató számára, hogy az egészségügy a Belügyminisztériumhoz tartozik. Kiemelte: már az az elmúlt másfél év, amikor az orvosbérekkel kapcsolatos tárgyalások a Belügyminisztériumban zajlottak, bebizonyította, hogy Pintér Sándor olyan vezető, akinek van érdekérvényesítő képessége. 

Takács Péter MOK Magyar Orvosi Kamara kongresszus
Fotó: Földi D. Attila

Hozzátette: nem az határozza meg egy ágazat érdekérvényesítő képességét, ha külön minisztériumot szánnak neki. A rövid távú tervekkel kapcsolatban megjegyezte, nyár közepéig az ágazati kamaráknak szeretnék eljuttatni az egészségügyi szektor finomhangolásához szükséges stratégiai anyagokat. 

Kiemelte: olyan anyag nem megy a kormány elé, amiben nincs egyetértés.

Ágazati együttműködésre van szükség

Konkrétumokat nem említve az egészségügyért felelős államtitkár elmondta, az ágazat fő csapásiránya marad, nem a radikális irányvonalak kijelölése zajlik, hanem a finomhangolás. Az ágazati együttműködéssel kapcsolatban elmondta, az ügyek 85 százalékát el lehet dönteni Budapestről egy Excel-táblázatot nézegetve, de az ügyek 15 százalékában ezt nem szabad megtenni, meg kell kérdezni a terepen dolgozókat, a centrumkórházak vezetőit, az ápolási igazgatókat és a kistelepülések háziorvosait is.

Takács Péter MOK Magyar Orvosi Kamara kongresszus
Fotó: Földi D. Attila