Közélet

Úton vannak a buszok Mariupolba, újabb embereket menthetnek ki a halálzónából

Csütörtökön megnyitották a humanitárius korridort, így újabb emberek menekülhetnek ki a hetek óta ostromlott városból.

Elindult Mariupol felé az az ukrán buszkonvoj, amely humanitárius ellátmányt visz a hetek óta ostromlott kikötővárosba, visszafelé pedig több száz civilt hoz ki a rommá lőtt településről. Ezt az ukrán kormányfőhelyettes, Irina Verescsuk jelentette be csütörtökön. Az akcióban a Vöröskereszt is részt vesz – írja a Reuters hírügynökség. 

Verescsuk bejelentése szerint 45 busz indult meg a város felé, az útvonalat az orosz hadsereg katonái jelölték ki számukra, azon biztonságban megközelíthetik a települést. 

Fotó: LEON KLEIN

Mariupol polgármestere a hét elején azt mondta, nagyjából 160-170 ezer ember van még mindig a szétlőtt városban, ahol nincs áram és szinte minden élelmiszer elfogyott. A kikötőváros stratégiailag rendkívül fontos az oroszoknak, hiszen már csak ez a város áll az útjában annak, hogy teljes összeköttetést biztosítsanak a Krím és Oroszország, illetve a szakadár területek között. Emiatt támadják hetek óta éjjel és nappal a Mariupolt, de a védők még kitartanak. 

Fotó: LEON KLEIN

Az elmúlt napokban többször is megpróbáltak menekítő akciókat indítani, de egyszer sem sikerült biztonságos útvonalat kijelölni. Ezzel kapcsolatban Ukrajna és Oroszország is a másikat vádolta. 

Mariupol polgármestere: 160 ezer ember néz szembe a halállal

Vadim Bojcsenko szerint a városban rekedt összes civil élete veszélyben van.

 

háború Ukrajna Mariupol
Kapcsolódó cikkek