Több hónapos harcok és bombázás után végül teljes egészében elfoglalta a kulcsfontosságú Mariupol kikötővárost az orosz hadsereg. Ahogy arról hétfőn írtunk, az azovsztali védők tegnap tárgyalást kezdeményeztek az inváziós erőkkel a sebesültek elszállításáról. Kedden már az ukrán csapatok teljes kivonásáról – írja Reuters, ami azt jelenti, hogy

véget ér az Ukrajnában dúló háború ez idáig leghosszabb és legvéresebb csatája.

A stratégiailag fontos város elvesztése Ukrajna eddigi legnagyobb vereségét is jelenti. A harcok során Mariupolt szint teljesen lerombolták, az ukrán jelentések szerint pedig több tízezer ember veszett oda.

A várost már korábban elfoglalta az inváziós erő, viszont a védők és sok civil a jól védhető Azovsztal acélgyár területén húzta meg magát. Az orosz sereg fennhatósága addig nem lehetett biztosított, ameddig ki nem füstölték őket a gyár alatti alagútrendszerből. A civileket már hetekkel ezelőtt sikerült evakuálni a területről, viszont ukrán jelentések szerint még így is több száz katona maradt az Azovsztal alatt, sok sebesülttel. Friss hírek szerint hétfő este 260 katonát hoztak ki a területről. Őket a Donyec-medence orosz ellenőrzés alatt álló városaiba szállították. 

DPR Russia Ukraine Military Operation
Fotó: Sputnik via AFP

A mariupoli helyőrség teljesítette harci küldetését

– olvasható az ukrán fegyveres erők vezérkarának közleményében. Ez a megfogalmazás is azt sugallja, hogy az ukrán sereg felhagyott a város védelmével.

A legfelsőbb katonai parancsnokság utasította az Azovsztalban állomásozó egységek parancsnokait, hogy mentsék meg a személyzet életét

– folytatódott a közlemény.

Anna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes közölte, hogy az acélműből 53 sebesült katonát hoztak ki, akiket az orosz irányítás alatt lévő Novoazovszk  városba vittek, ahol ellátást kapnak. További 211 katonát a szintén elfoglalt Olenivka városba szállítottak.

Minden evakuált katonát fogolycserével fogunk haza hozni

– jelentette ki a miniszterhelyettes.

Az acélműben nagyjából 600 katona tartózkodott, a még bent lévők evakuálása jelenleg is zajlik.

Reméljük, meg tudjuk menteni a srácaink életét

– mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd reggeli beszédében.

Súlyos sebesültek is vannak köztük. Őket ápolják. Ukrajnának élve van szüksége ukrán hősökre.

DPR Russia Ukraine Military Operation
Fotó: Sputnik via AFP

A Reuters helyszínen tartózkodó tudósítói öt Azovsztalból érkező busz érkezéséről számoltak be Novoazovszkban hétfő késő este. A buszokról a sebesülteket hordágyakra rakták.

A harcok folytatódnak

Miközben Mariupolban véget értek a harcok, az inváziós erők egyre több kudarcba ütköznek. Március végére kiszorultak az északi területekről és Kijev környékéről, az elmúlt napokban pedig egy ukrán ellentámadás kiűzte az orosz csapatokat a legnagyobb keleti város, Harkiv környékéről. Az ukrán vezérkar most arra számít, hogy az oroszok újraszervezik az offenzívájukat, és a délkeleti régióra fognak koncentrálni, ahol nagyobb eredményeket érhetnek el.

Az ukránok azt közölték, hogy Harkivtól 40 kilométerrel északra tudtak előrenyomulni, egész közel az orosz határhoz.

Ezzel lehetőség nyílt, hogy csapást mérjenek az orosz sereg egyik legfontosabb utánpótlási útvonalára, amelyen keresztül a délebbre húzódó offenzívákat látják el.

A lengyel határtól nem messze található nyugati Lviv város továbbra is támadás alatt áll. Egy a Reutersnek nyilatkozó szemtanú robbanássorozatról számolt be kedd hajnalban.