Közélet

Donbaszban járt, de nem tudni, hogy tényleg megsebesült-e Geraszimov

A Pentagon szerint jól halad az ukrán csapatok képzése is.

Az Egyesült Államok úgy tudja, valóban járt a Donbasz régióban Valerij Geraszimov, ám a tábornok sebesüléséről szóló híreket nem tudja megerősíteni – közölte hétfőn egy neve elhallgatását kérő amerikai hadügyminisztériumi tisztviselő a Reuters szerint.

Hozzátette, úgy látják, 

az oroszok csak minimális mértékben jutottak előrébb a fronton 

az elmúlt héten, és továbbra is a gyenge vezetéstől, a rossz moráltól szenvednek, a logisztika pedig továbbra is elmarad az ideálistól. A tisztviselő szerint már nemcsak a légierőnél, de a földi csapatoknál is látható a veszteségektől való félelem.

Fotó: Alexander Galperin / Sputnik / Sputnik via AFP

Az elmúlt 24 óra során az Egyesült Államok 14 repülőnyi hadisegélyt küldött az ukránok részére, és a következő 24 órában is számos újabb szállítmány érkezhet. A Pentagon közölte azt is, hogy 

már be is fejeződött mintegy 200 ukrán katona kiképzése az M777-es tarackok használatára, 

valamint 20 ukrán is befejezett egy egyhetes képzést a Phoenix Ghost drónok használatáról. Ezekből az eszközökből néhány már most is Ukrajnában található.

Ugyancsak hétfőn Odessza kormányzója, Makszim Marcsenko a Telegram csatornáján arról számolt be, hogy a várost rakétatámadás érte, ami halálos áldozatokkal és sebesültekkel járt. Az ukrán közszolgálati Szuszpilne szintén beszámolt egy a várost érő támadásról, mely szerint az egy egyházi épületet rongált meg.

 

Valerij Geraszimov fegyverszállítás orosz-ukrán háború Donbasz
Kapcsolódó cikkek