A Reuters értesülései szerint Oroszország az offenzívát a továbbra is az ipari Donbász térségre összpontosítja. Az inváziós erők igyekeznek a szeparatisták által követelt Donbász két tartományát, Donyecket és Luhanszkot teljes egészében elfoglalni. Az ukrán védőket a keleti fronton próbálják bekeríteni.

A Donbász ukránok által felügyelt legkeletibb részén, a Sziverszkij Donyec folyó két partján lévő

Szevierodonyeck és Liszcsanszk városok döntő csatatérré változtak.

A picture taken on May 22, 2022, shows the destroyed bridge connecting the city of Lysychansk with the city of Severodonetsk in the eastern Ukranian region of Donbas, amid Russian invasion of Ukraine. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
Fotó: ARIS MESSINIS / AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy szerda hajnalban az orosz csapatok három irányból is megrohamozták Szevierodonyeck várost, a bombázás folyamatos. Szerhij Hajdaj, a luhanszki régió kormányzója azt mondta, 

hat civil halt meg a támadásban és nyolc megsebesült. 

Az ukrán védelmi erők arról számoltak be, hogy kedden kilenc orosz támadást vertek vissza a Donbász területén. Állításuk szerint az inváziós erők legalább 14 civilt öltek meg. A támadásokban repülőgépeket, rakétavetőket, tüzérséget, tankokat és rakétákat is bevetnek. A Reuters nem tudta ellenőrizni az információk hitelességét.

Eközben Ukrajna újraindította a metróközlekedést Harkivban, miután sikeresen kiszorították a tüzérségi lőtávolságából a orosz erőket.