Miután az orosz parlament alsó és felső házában is rendkívüli gyorsasággal elfogadták a szerződéses katonai szolgálat felső korhatáráról szóló törvényjavaslatot, már csak Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírása kell, hogy a jogszabály hatályba lépje – írta meg a Reuters.

Ma különösen meg kell erősítenünk a fegyveres erőnket és segítenünk kell a védelmi minisztériumot. Legfelsőbb parancsnokunk mindent megtesz, hogy fegyveres erőink sikerrel járjanak, nekünk pedig támogatnunk kell ebben

– mondta az Állami Duma elnöke, Vjacseszlav Volodin.

Fotó: AFP

A jelenleg hatályos szabályok szerint Oroszországban csak a 18 és 40 év közötti oroszok és a 18 és 30 év közötti külföldiek lehetnek hivatásos katonák.

Putyin aláírásával ezek a felső határok meg fognak szűnni. A törvény módosítására az Ukrajnában elszenvedett veszteségek miatt van szüksége az országnak.

A orosz védelmi minisztérium március 25-én azt közölte, hogy 1351 orosz katona vesztette életét a február 24-én indult invázió óta és 3825-en sebesültek meg a harcokban. Azóta nem közöltek adatokat a veszteségeikről. Ukrán és nyugati hírszerzési információk szerint, már márciusban is magasabbak voltak az orosz veszteségei, mint amit beismernek és állítólag azóta a számok meredeken emelkednek.