Közélet

Salvini: májusig van idő békét kötni Ukrajnában

Az olasz Liga párt vezetője szerint húszmillió afrikai jöhet Európába a kimaradó ukrán gabona miatt kialakuló éhínség miatt.

Májust tartja utolsó határidőnek a béke megteremtésére Ukrajnában Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője, aki szerint gabona-utánpótlás nélkül az Afrikában várható élelmiszerválság milliós migrációs áradatot indíthat el. Matteo Salvini a római képviselőházban tartott sajtótájékoztatóján hangoztatta, hogy ha májusban elmarad a vetés, akkor ősszel nem lesz betakarítás. Az ukrán gabona nélkül jelentős éhezés várható az afrikai kontinensen, s ez kezdetben humanitárius, majd társadalmi, végül olasz  problémát is jelent majd (...), béke nélkül ősszel éhínség lesz, és húszmillió afrikai áll majd készen indulásra - hangoztatta a volt belügyminiszter. Hozzátette, hogy éppen ezért májusig meg kell születnie a békének, amely "elengedhetetlen Ukrajna, Oroszország és Olaszország számára is". 

A tájékoztatón Matteo Salvini bejelentette, hogy egyeztetést kért Mario Draghi miniszterelnöktől, aki csütörtökön tért vissza Washingtonból, ahol az amerikai elnökkel, Joe Bidennel tárgyalt.  Érdekesség, de Draghi szintén kritikát fogalmazott meg az Európai Unióval szemben. Az olasz kormányfő ugyanis azt állította: hiába vannak az EU szankciói, ez az egész egy szürke zóna, és például egy német gázimportőr is nyitott már orosz számlát. 

Salvini kifejtette, hogy a Liga számára elsőrendű célnak a minél előbbi tűzszünet számít, amelynek eléréséhez a párt európai összefogást sürget. Véleménye szerint ha Európa tovább küldi a fegyvereket Ukrajnába, akkor a béke elérése komplikálttá válik, minél több a fegyver, annál inkább eltávolodik a béke - mondta.  

Fotó: AFP

A kormánypártok közé tartozó Liga vezetője elmondta: arra kérte Mario Draghi miniszterelnököt, hogy legyen a békét sürgetők zászlóvivője. Megjegyezte, hogy a felmérések azt mutatják, az olaszok többsége is békét akar. Mario Draghi az amerikai elnöknek megerősítette, hogy Róma újabb, a háború kezdete óta immár a harmadik fegyverszállítmányt küldi Ukrajnába, valamint további katonákkal erősíti a NATO-t az Ukrajnával szomszédos tagállamokban.

A Corriere della Sera című napilap értesülései szerint a Kijevnek szánt szállítmányban fejlett technológiájú eszközök szerepelnek, valamint nehézfegyverek is. Utóbbiak miatt egy másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) parlamenti szavazást sürgetett, de Mario Draghi kizárta a voksolást. A kormányfő május 19-én szólal fel a parlamentben, és ad választ a pártok felvetéseire.

 

háború Ukrajna Salvini Olaszország
Kapcsolódó cikkek