Az újabb szankciók ebben a formában felelősséggel nem támogathatóak 

– jelentette ki Szijjártó Péter az hatodik szankciós csomagjára reagálva. 

„Ez a szankciós csomag rendelkezne az Oroszországból Európába irányuló kőolaj szállítások betiltásáról, mégpedig meglehetősen rövid határidővel, a jövő év végétől Magyarország esetében” – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter. Azt is mondta, hogy Magyarország energiaellátása jelenleg biztosított, stabil lábakon áll. 

Szijjártó Péter azt is mondta, hogy a szankciós csomag teljes mértékben lerombolná Magyarország stabil helyzetét, így lehetetlenné válna a gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése.

Ez nem politikai akarat hiányának a kérdése, nem szándék kérdése, nem időtartam kérdése, hanem egészen egyszerűen fizikai, földrajzi és infrastrukturális valóság

 – magyarázta a miniszter az orosz energia függőség okait.

Szijjártó azt is mondta, hogy Magyarország Oroszországtól tud elegendő kőolajat vásárolni, ezt a meglévő vezetékeken keresztül tudja megtenni, és jelenleg technológiai szempontból is csak az orosz olaj feldolgozására van lehetőség. Végül hangsúlyozta, hogy a kormány az újabb csomagot ebben a formában felelősen nem tudja megszavazni. Ahhoz ugyanis, hogy az intézkedéseket támogatni tudják, arra lenne szükség, hogy az embargó ne vonatkozzon a csővezetéken keresztül történő kőolajszállításra – tette hozzá. 

Nincs megegyezés az uniós olajembargóról
 

Nem jutottak dűlőre szerdán az Európai Unió tagállamai a javasolt orosz olajembargóval kapcsolatban, amely alól Magyarország és Szlovákia felmentést kaphat, és kérni fog Bulgária is.