Az orosz elnök hétfőn a hivatalában fogadta Artyom Zsogát, a donyecki "népi milícia" Szparta zászlóalj elesett parancsnoka, Vlagyimir Zsoga édesapját, akinek átnyújtotta fia posztumusz Oroszország Hőse kitüntetését. A zászlóaljparancsnok március 5-én vesztette életét volnovahai civilek menekítése közben.

Ha legalább egyetlen esély nyílt volna arra, hogy ezt a problémát más, békés eszközökkel oldjuk meg, természetesen éltünk volna vele. De nekünk ezt az esélyt nem adták meg

— hangoztatta a találkozón az orosz elnök, hozzátéve, hogy Moszkvának nem maradt más választása, mint a "különleges hadművelet" megindítása.

Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Katonai források szerint az orosz légvédelem lelőtt több olyan rakétát, amellyel az orosz ellenőrzés alá került Izjumot, Sznyezkivkát és Herszont vették célba az ukrán erők. Ezekben a városokban a támadások dacára is megemlékeztek a Győzelem Napjáról, 2014 óta először. Vlagyimir Szaldo, Herszon megye katonai és polgári közigazgatásának vezetője a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy a régió székvárosában mintegy kétezren vonultak fel.

Mariupolban Gyenyisz Pusilin, a donyecki "népköztársaság" vezetője, Konsztantyin Ivascseno, a városnak az új hatóságok által kinevezett polgármestere és Dmitrij Szablin orosz parlamenti képviselő két emléksétány alapkövét tette le. Az egyiket a városért elesett donyecki és orosz katonák, a másikat a 2014 és 2022 között életüket vesztett civilek emlékére fogják létrehozni.

Pusilin az ünnepségen azt hangoztatta, hogy Mariupol "örökre visszatért" a donyecki "népköztársaságba" és hogy "Oroszország örökre itt marad". Mint mondta, az emberek az entitás területének teljes felszabadítása után dönthetnek majd a jövőjükről. Nem rejtette véka alá, hogy ugyanazt az elhatározást várja tőlük, mint 2014-ben: az elszakadást Ukrajnától. Az ígérte, hogy Mariupol ismét üdülőváros lesz.

Az orosz rendőrség több embert is őrizetbe vett, akik városuk felvonulásán háború ellenes üzenetekkel próbáltak beállni az ünneplő tömegbe - erről OVD-Info nevű, tüntetők védelmével foglalkozó civilszervezet számolt be.