Az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatását szolgáló új pénzügyi alap felállítását javasolja Németország az európai uniós társországoknak

– jelentette be Olaf Scholz kancellár csütörtökön Berlinben.

A kormányfő a tagországi vezetőket összefogó Európai Tanács május végi rendkívüli ülésén képviselendő német álláspontot a szövetségi parlamentben (Bundestag) ismertető beszédében kiemelte, hogy nem lehet mesterségesen felgyorsítani Ukrajna EU-csatlakozását.

A Financial Times arról írt, hogy a német kancellár igazat adott abban Emmanuel Macronnak, hogy türelmesnek kell maradni a procedúra során, és inkább a gazdasági segítségre koncentrálni.

German Chancellor Olaf Scholz is reflected as he delivers a speech ahead of the next EU summit during a session at the Bundestag (lower house of parliament) in Berlin on May 19, 2022. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
Fotó: TOBIAS SCHWARZ / AFP

A nyugat-balkáni tagjelöltekkel, Montenegróval, Szerbiával, Albániával, Észak-Macedóniával, Bosznia-Hercegovinával és Koszovóval szembeni méltányosság is azt követeli, hogy Ukrajna ne kapjon könnyítéseket.

Ugyanakkor gyors és gyakorlatias segítséget kell biztosítani az európai családba tartozó országnak. Ezért kell létrehozni az Ukrajnát támogató szolidaritási alapot, amely a háború utáni újjáépítést is szolgálná – fejtette ki Olaf Scholz, aki szerint nagyon fontos a hitelesség megőrzése.

Szólt arról, hogy az ukrán hadsereget is támogatni kell. Ezzel kapcsolatban a legnagyobb ellenzéki erő, a jobbközép CDU/CSU pártszövetség vezetője, Friedrich Merz kiemelte: 

Segíteni akarjuk és segítenünk is kell Ukrajnát fegyverekkel, hogy gyakorolhassa az önvédelemhez fűződő jogát.