Az orosz védelmi minisztérium által kiadott közleményben az áll, hogy amerikaiak kezdeményezték a kapcsolatfelvételt. Ennek során a felek megvitatták a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseket,

beleértve az ukrajnai helyzetet is.

Ez volt az első kapcsolatfelvétel a két vezérkari főnök között február 11. óta.

Geraszimov és Milley hat nappal Szergej Sojgu orosz és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kapcsolatba lépése után beszélt egymással. Azt a hívást is a Pentagon kezdeményezte, és a mintegy egyórás eszmecsere során amerikai tájékoztatás szerint

Austin azonnali tűzszünetet sürgetett Ukrajnában.

A háború kezdete óta először beszélt az amerikai és az orosz hadügyminiszter

Austin már többször igyekezett felvenni a kapcsolatot Sojguval az elmúlt időszakban amerikai tisztviselők szerint, ám az orosz tárcavezető részéről érezhetően nem volt igény a párbeszédre. 

A két miniszter ezt megelőzően február 18-án, vagyis egy héttel az Ukrajna elleni orosz háború kezdete előtt tárgyalt egymással. Március 24-én John Kirby, az amerikai védelmi tárca szóvivője azt mondta, hogy Austin és Milley is kereste a telefonos kapcsolatfelvétel lehetőségét orosz hivatali partnerével, de Moszkva kitért ez elől.

Lloyd Austin (bal) és Mark Milley (jobb) – Fotó: AFP

Március 1-jén a felek a szíriaihoz hasonló konfliktusmegelőző vonalat létesítettek, mert a két hadsereg műveleti területe közel került egymáshoz. Az orosz haderő többször hajtott végre csapást a NATO-tag Lengyelország határai közelében, ahol amerikai egységek állomásoznak. Pénteki amerikai közlés szerint a vonal működését naponta kétszer is ellenőrizték, de érdemi párbeszéd nem folyt rajta Austin és Sojgu kapcsolatfelvételéig.