Közélet

Váratlan fordulat: Putyin legfőbb szövetségese már véget vetne a háborúnak

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök megvédte az Ukrajna ellen indított inváziót, de már nem bánná, ha véget érne.

Nem a tervek szerint halad az Ukrajna ellen indított orosz hadművelet, de véleménye szerint szükség volt elrendelni a támadást – mondta az AP hírügynökségnek Aljakszandr Lukasena belarusz államfő. Vlagyimir Putyin elnök legfőbb szövetségese szerint az oroszoknak nem volt más választásuk, miután Kijev régóta provokálta őket – írja a BBC. 

Lukasenka az interjúban kitért arra is, szeretné, ha már véget érne a háború, mert ez Fehéroroszország érdeke is. Az elnök állítása szerint mindent megtett és megtesz annak érdekében, hogy minél hamarabb véget érjenek a harcok.

LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir; GAGARIN, Jurij
Fotó: Mihail Klimentyev

Ennek némileg ellentmond, hogy Belarusz komoly hadgyakorlatozásba kezdett, és félő, hogy hamarosan belép a háborúba Oroszország oldalán. 

Ukrajna készen áll Belarusz hadba lépésére

Ukrajna az Oroszország által támogatott Dnyeszteren Túli Területekkel is megerősítette határát.

Az interjúból egyébként kifejezetten érdekes szál az, hogy Lukasenka háborúnak nevezte az orosz–ukrán konfliktust. Mint ismert: Oroszország kizárólag speciális hadműveletről beszél a harcokkal kapcsolatban. Ez ugyanakkor változhat, nyugati hírforrások szerint május 9-én Putyin hivatalosan is hadat üzenhet Ukrajnának. A Kreml szóvivője ezeket a híreszteléseket cáfolta. 

A belarusz vezető szerint egyébként az elfogadhatatlan lenne, hogy Moszkva atomfegyvereket vessen be Ukrajnában, hiszen azzal Fehéroroszországnak is ártanának, de arra a kérdésre, hogy szerinte az oroszok tényleg bevetnének-e atomtölteteket, annyit válaszolt: nem tud róla. 

 

 

 

 

 

 

Belarusz háború Lukasenka Putyin
Kapcsolódó cikkek