Közélet

Tagadja a Kreml, hogy hadat üzennének Ukrajnának

Nyugati hírszerzők szerint erre készül Vlagyimir Putyin, de Moszkva szerint ez nonszensz.

Nonszensz kitalációnak nevezte a Kremlt szóvivője, hogy Oroszország hadat akarna üzenni Ukrajnának. Nyugati hírszerzői források szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök éppen erre készül a május 9-i, győzelem napi felvonuláson, mert akkor hivatalosan is berendelhetné a tartalékosokat. 

Napokon belül hadat üzenhet Putyin

A győzelem napján jöhet a hivatalos orosz hadüzenet, ami növelheti Moszkva mozgásterét.

Dmitrij Peszkov azonban most a BBC brit hírtelevízió cikke szerint kategorikusan cáfolta, hogy ilyesmire készülne az orosz államfő. A szóvivő szerint az is nonszensz, hogy a moszkvai katonai vezetés országos mozgósításba kezdene, hogy feltöltse a háború két hónapja alatt igencsak viharvertté vált orosz egységeket.  Oroszország a háború kirobbanása óta tagadja, hogy háborúban állnának Ukrajnával, még mindig csak speciális hadműveletről beszélnek a konfliktussal kapcsolatban.

Benyomultak az Azovsztal üzem területére az oroszok

Mariupol polgármestere azt mondta, továbbra is több mint kétszáz civil van az ipari létesítmény területén.

A győzelem napi parádé előkészületei már javában tartanak, és várhatóan Putyin valóban bejelent majd ott valamit, de hogy pontosan mit, azt egyelőre nem tudni. Várhatóan Mariupol teljes elfoglalását, emiatt pörgethették fel az Azovsztal acélmű elleni ostromot, hogy az ott lévő maroknyi védőt végleg kifüstöljék és ezzel valóban megszülessen a teljes orosz ellenőrzés a Krím és Donbasz között.  

Fotó: -

 

hadüzenet háború Ukrajna Kreml Oroszország hadművelet
Kapcsolódó cikkek