A két ország között zajló háború ellenére mindeddig vízum nélkül lehetett Oroszországból Ukrajnába utazni, és most nem az orosz hadsereg tagjaira gondolunk, akik nyilván nem kérnek belépési engedélyt az ukrán féltől. Ennek hamarosan azonban vége lehet, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök támogatásáról biztosította a vízummentesség megszüntetését követelő állampolgári petíciót – írja a Reuters.

Evacuees from Mariupol disembark from a train arriving from Mariupol, at the railway station of the western Ukrainian city of Lviv, on March 25, 2022, during Russia's military invasion launched on Ukraine. - Ukrainian officials in the strategic port city of Mariupol said on march 25 some 300 people could have died in the previous week's Russian strike on a theatre where hundreds were sheltering. (Photo by Aleksey Filippov / AFP)
Fotó: Aleksey Filippov / AFP

Az ukrán elnök levelet küldött Denisz Szmihal miniszterelnöknek is, hogy dolgozza ki a részleteket, és arról is beszélt, hogy a teljes körű orosz támadás idején ez a kérdés életbevágóan fontos.

Oroszország részéről Vlagyimir Putyin a múlt hónapban írt alá rendeletet arról, hogy a Moszkva által barátságtalannak minősített országok – ezek közé tartozik Ukrajna is – polgárai csak vízummal léphetnek be Oroszországba.