Közélet

Oroszországhoz csatolnák Herszont

A dél-ukrajnai Herszont megszálló orosz hatóságok megkezdték egy népszavazás előkészítését, mely arról dönt majd, hogy a régió csatlakozzon-e Oroszországhoz – számolt be szerdán a TASZSZ hírügynökség a fejleményekről.

Mindezt a területet igazgató katonai-civil adminisztráció helyettes vezetője, Kirill Sztremuszov mondta el egy Telegram-csatornán közzétett videóban. A vezető azt is kijelentette, hogy 

amennyiben a népszavazás a csatlakozás mellett dönt, úgy Herszon Oroszország teljes értékű része lesz.

8214383 12.06.2022 A resident covered in Russian national flag takes part in Russia Day celebrations, in Kherson, Ukraine. Mikhail Alaeddin / Sputnik (Photo by Mikhail Alaeddin / Sputnik / Sputnik via AFP)
Az oroszok napját ünneplik Herszonban június 12-én
Fotó: Mikhail Alaeddin / Sputnik via AFP

A Krím félszigettől északra, Ukrajna déli részén található terület március közepe óta áll orosz fennhatóság alatt, az esetleges népszavazás gondolata is már többször felmerült, nem csupán Herszonban, de Zaporizzsja régió kapcsán is. A régiót irányító katonai-polgári adminisztráció április végére jött létre.

Hasonló népszavazás határozott a Krím félsziget elszakadásáról, valamint a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság létrejöttéről is. Ukrajna szerint azonban ezek a népszavazások illegitimek, hiszen az eredmények független ellenőrzésére nincs lehetőség. 

A népszavazással viszont Moszkva kész helyzet elé állíthatja Kijevet, mely azt követően már csak a harctéren és nem a béketárgyalások során szerezheti vissza ezeket a területeket.

Ennek megfelelően az Ukrajnában folyó harcok fő színtere Donbasz mellett Herszon környéke, ahol az ukrán hadsereg igyekszik ismét fennhatósága alá vonni a területet, egyelőre sikertelenül. Oroszország és a Krím félsziget közötti szárazföldi kapcsolat megteremtése céljából is elengedhetetlen a térség orosz annektálása.

 

annektálás orosz-ukrán háború Népszavazás Herszon
Kapcsolódó cikkek