Nem változtak Joe Biden amerikai elnök 2024-es tervei, indulni fog az újraválasztásért – jelentette be Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára hétfőn.

Az elnök korábban azt mondta, hogy két év múlva Kamala Harris alelnökkel együtt szeretne indulni, amennyiben továbbra is jó egészségnek örvend majd. Mindez nem csillapította az újabb győzelmi esélyeit firtató kérdéseket – adta hírül az Axios.

Nemcsak a szavazók, hanem sok szakértő – köztük Obama korábbi elnök mindkét elnökválasztási kampányának egyik vezető stratégája – rámutattak arra, hogy Joe Biden életkora teher lehet.

A supporter of president-elect Joe Biden holds balloons with he images of Joe Biden and Kamala Harris as people celebrate his victory in the 2020 presidential election outside the Chase Center in Wilmington, Delaware on November 7, 2020. - Democrat Joe Biden has won the White House, US media said November 7, defeating Donald Trump and ending a presidency that convulsed American politics, shocked the world and left the United States more divided than at any time in decades. (Photo by ROBERTO SCHMIDT / AFP)
Fotó: ROBERTO SCHMIDT / AFP

A regnáló elnök jelenleg 79 éves, a 2024-es választás idején 81 éves lesz. Az egyik nagy ellenfele, az 2024-es indulását korábban már bejelentő elődje, Donald Trump szintén nem épp fiatal titán, 76 éves.

Érdekes adalék, hogy a korábbi elnök, a most 75 éves George W. Bush májusban magas életkorával  magyarázta freudi elszólását.

Függetlenül 2024-es terveitől, az elnök népszerűsége rendkívül alacsony, ami nem sok jót sejtet a közelgő, 2022 novemberi félidős, kongresszusi választások előtt. Ennek figyelmeztető jele, hogy Georgia államban májusban a Donald Trump támogatottja győzött a szenátusi előválasztáson. Eközben májusban hivatali idejének mélypontjára esett vissza Biden népszerűsége.

Nem véletlen, hogy a demokraták óvatosan fogalmaznak az elnök újraindulásával kapcsolatban. Alexandria Ocasio-Cortez demokrata képviselő például nem volt hajlandó egyértelműen nyilatkozni arról, támogatja-e Bident 2024-ben – írta meg a CNN.

Egyes elemzők már azt is kilátásba helyezték, hogy egy gyenge félidős választási eredmény következtében 2016 után akár újra Hillary Clinton és Donald Trump között dőlhet el az Ovális Iroda sorsa.

A háború alatt sem hagy fel Biden elleni hadjáratával Trump

Elődje szerint az amerikai elnök nyilatkozata közelebb vitt a nukleáris háborúhoz. Trump úgy véli, ő könnyebben tudna szót érteni Putyinnal.