Az Egyesült Arab Emírségek felajánlotta, hogy közvetítői szerepet vállalna a közelgő orosz-ukrán fogolycserében

– tudta meg az RT portál orosz hírügynökségek forrásaira hivatkozva. 

8202151 27.05.2022 A Ukrainian prisoner of war with tattoos on his hands are seen in a penal facility, in the Donetsk People's Republic. Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik (Photo by Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik via AFP

A foglyok listája még készül, az ukránok korábban arról nyilatkoztak, hogy az eddigi cserék tizenegy körben, néhány tucatnyi emberrel valósultak meg, és továbbiakat terveznek. Mindkét fél hangoztatja, hogy a háború kezdete óta rengeteg katonát ejtettek foglyul, a tényleges számok azonban nem ismertek, csak becslések vannak.

DPR LPR Russia Ukraine Military Operation
Fotó: ALEXEY MAISHEV

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a legutóbb azt közölte, hogy 6500 ukrán harcost vettek őrizetbe. Oroszország legfőbb emberi jogi tisztviselője pedig arról panaszkodott, hogy az ukránok embertelenül bánnak az elfogott orosz katonákkal, sőt még civilek fogvatartásával is megvádolták Kijevet. Zelenszkij pedig arról számolt be korábban, hogy több mint 2500 ukrán katona került orosz fogságba a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területéről.