Közélet

A Gazprom leányvállalata fizetett az ál-Klicsko-hívásokért

Beismerték az orosz humoristák, hogy a Gazprom leányvállalata fizetett nekik a hamis Vitalij Klicsko tárgyalásokért. Wowan és Lexus eddig tagadták, hogy állami pénzt kaptak volna a megtévesztésért, most viszont a német Kontraste televíziós csatornának beismerték egy az állami gázcéghez tartozó platform finanszírozta az akciót.

Az online identitás-klónozó technológiával Wowan és Lexus orosz humoristák magukat Vitalij Klicskonak kiadva kerestek fel több európai politikust egy Zoom tárgyalás miatt. Többek között a madridi és a berlini polgármester is a csalás áldozata lett.

Az ARD Kontraste politikai magazinnak adott interjúban bevallották, hogy a Rutube orosz platform, ami a Youtube hasonmásaként üzemel, finanszírozta az álhívásokat. 

A Rutube-nak dolgozunk, a platform nagyköveteiként onnan kapjuk a fizetésünket

- mondta a Lexus művésznéven dolgozó Alekszej Stolyarov. A Rutube az állami tulajdonú Gazprom konszernhez tartozó média vállalat.

Janis Sarts, a Stratégiai Kommunikációs Központ igazgatója elmondta, hogy ez a beismerés fontos megerősítése annak, hogy az orosz állam pénzeli a megtévesztő akciókat. Hozzátette, hogy Putyin számára valós fenyegetést jelent a humor, mint minden autokratikus rezsim számára.

Egy ilyen rendszerben fontos kontrollálni a humort ezért fontos a Wowan és Lexus féle komikusokat kizárólag a nyugat ellen irányítsák.

Gazprom
Fotó: Nikolay Doychinov/AFP

Az információs háború legerősebb fegyvere a humor

Szakértők úgy látják, hogy van egy megfigyelhető minta a két komikus akciójában.

Ártalmatlan csínytevőknek adják el magukat, de a tartalmaik erősen politikaiak. Csínyeik teljes mértékben a Kreml szellemiségét tükrözik

- mondta Julia Smirnova, az Institute elemzője.

A német Külügyi Hírszerző Szolgálat (BND) korábbi elnöke, Gerhard Schindler azt mondta a Kontraste-nak, hogy

Oroszország egy gigantikus információs háborúval próbálja elvenni az ellenfelei hitelességét

- mondta Schindler. Hozzátette, hogy ehhez álhíreket, dezinformációkat és manipulációt használnak.

Mindezek mellett a legerősebb fegyver ebben az információs háborúban a humor, a szellemesség és az ellenfél nevetségessé tétele és delegitimizálása.

A két humorista módszeres megközelítése a titkosszolgálati műveletekre is emlékezteti a BND egykori elnökét. A profilalkotás, a social engineering más területeken is elterjedt, de első ránézésre nagyon emlékeztet a titkosszolgálati műveletekre Schindler szerint.

 

humorista Rutube Vitalij Klicsko Oroszország komikus Gazprom
Kapcsolódó cikkek