Az orosz erők elfoglalták Ukrajna második legnagyobb erőművét

– közölte szerdán Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója. A hírt korábban az oroszok is közölték, azt állítva, hogy a létesítményt érintetlenül foglalták el. A kelet-ukrajnai, még a szovjet időkben épült, széntüzelésű Vuhlehirszk erőmű elfoglalása lenne Moszkva első stratégiai nyeresége az elmúlt több mint három hétben – írta meg a Reuters.

Apró taktikai előnyt értek el Vuhlehirszk elfoglalásával

– mondta Olekszij Arestovics ukrán elnöki tanácsadó egy YouTube-on megjelent interjúban. Hozzátette, hogy Oroszország jelenleg csapatainak masszív átcsoportosítását végzi három déli régióban.

Russia Ukraine Military Operation, 8211696 07.06.2022 Servicemen are instructed in military escorting during the dispatch of the logistics column of the Russian Armed Forces in the course of Russian military operation in Ukraine, at an unknown location. RIA Novosti / Sputnik (Photo by RIA Novosti / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Ria Novosztyi

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy telefonon tervez egyeztetni Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Ha a tárgyalás összejön, akkor ez lesz az első kapcsolatfelvétel a két diplomata között a háború kezdete óta. Blinken hozzátette, hogy ez a beszélgetés nem egy Ukrajnáról szóló tárgyalás lenne, mivel Washington álláspontja szerint a békéről és a harcok befejezéséről Kijevnek és Moszkvának kell tárgyalnia. Érdekesség, hogy ezzel kapcsolatban Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi beszédében arról szólt, hogy a háború vége csakis az Egyesült Államok és Oroszország tárgyalásaitól függ.

A TASZSZ hírügynökség arról ír, hogy Oroszország egyelőre nem kapott hivatalos megkeresést az Egyesült Államoktól egy ilyen diplomáciai megbeszélés kapcsán.

Megoldódhat a túszdráma

Bár a Blinken–Lavrov telefonbeszélgetés miatt még nem kereste egymást a két ország, egy másik ügyben zajlanak a tárgyalások. 2022 februárjában, a hírek szerint még a háború előtt Oroszországban őrizetbe vették Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok kosárlabdázót kábítószer-birtoklásért. A kosarasra az orosz törvények szerint 5–10 év közötti szabadságvesztés is kiszabható.

Az Egyesült Államok egyelőre nem tudta elintézni, hogy a sportolót hazaengedjék, de már egy jelentős fogolycserét is felajánlottak Oroszországnak. A hírek szerint Griner és egy másik túsz, a 16 év börtönre ítélt amerikai tengerészgyalogos, Paul Whelan szabadon bocsátásáért cserébe Washington hajlandó lenne átadni Moszkvának egy, az USA-ban fogva tartott, értékes orosz elítéltet. Antony Blinken nem árulta el, hogy kiről lehet szó, de egyes források szerint Viktor But orosz fegyverkereskedőt vonná be a cserébe Amerika.

Amerika csereajánlatot tett a kosárlabda-játékosáért és egy kémkedéssel vádolt állampolgáráért

Az Egyesült Államok „jelentős ajánlatot” tett Oroszországnak, hogy megkönnyítse az ott fogva tartott kosaras, Brittney Griner és a volt tengerészgyalogos, Paul Whelan szabadon bocsátását – jelentette ki szerdán Antony Blinken.

A Reuters azt írja, hogy a két amerikai helyzetének megvitatása mellett Blinken azt is meg akarja beszélni Lavrovval, hogy valamiképp enyhítsék a globális élelmiszer- és energiaválságot.