Fehéroroszország területéről lőtték rakétákkal Észak-Ukrajnát az oroszok

– állította Csernyihiv megye kormányzója. Vjacseszlav Csausz Telegram csatornáján írt a támadásról. Bejegyzésében azt lehet olvasni, hogy hajnali öt óra után csapódtak be az orosz rakéták, amelyek Fehéroroszország felől érkeztek. Az első információk szerint a becsapódások Honcsarivszke településnél történtek – írta meg a Rzeczpospolita. Csausz szerint az ukrán légvédelem reagált a támadásra.

Russian shell hits premises of Kharkiv academic institution
Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy

Az ukrán hadsereg jelentése szerint legalább húsz rakétát lőttek ki Fehéroroszország területéről ukrajnai célpontok ellen. Az északi hadműveleti parancsnokság jelentése szerint a rakétatámadás reggel 5 óra 20 perc és 6 óra 30 perc között történt. A húsz rakétából 11-et a közlésük szerint le tudtak lőni a levegőben, de kilenc becsapódott Honcsarivszke területére.

A hírek szerint más támadások is történtek csütörtök hajnalban Ukrajnában. Az ukránok azt állítják, hogy a reggeli órákban az oroszok rakétatámadást indítottak a kijevi régióban, egy Visgorodszkij területén található létesítmény ellen.

Fehéroroszország formálisan nem vesz részt a háborúban, de az tudott, hogy Minszk az orosz hadsereg rendelkezésére bocsátja a területét. Február 24-én, amikor az invázió elkezdődött, az orosz sereg egy része Fehéroroszország területéről nyomult be Ukrajnába. Fehéroroszország repülőtereiről többször is lőttek már rakétákat az ukrán területekre.

Az elmúlt hetek legnagyobb sikerét érte el Oroszország a háborúban

Az orosz csapatok elfoglalták Ukrajna második legnagyobb erőművét, a Vuhlehirszk széntüzelésű üzemet. A hírt mind a két fél megerősítette. Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere jelezte, hogy telefonos tárgyalást tervez Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.