Közélet

Borrell védelmébe vette a szankciókat

Az Európai Unió vezető diplomatája szerint tévedés, hogy a szankciók növelnék az olajárat.

Kiállt az Oroszország elleni szankciók bevezetése mellett Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn, az uniós tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozására érkezve. 

A politikus kijelentette, nem ért egyet azokkal a tagállami vezetőkkel, akik szerint tévedés volt a szankciók bevezetése, szerinte azokat folytatni kell. Hozzátette azonban, hogy az intézkedések hatékonyságát is biztosítani kell, mert azon folyik a vita, hogy a szankciók kinek fájnak jobban, Európának vagy Oroszországnak.

European Union for Foreign Affairs and Security Policy Joseph Borrell rings the bell during a Foreign Affairs Council meeting at the EU headquarters in Brussels on May 16, 2022. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Fotó: John Thys / AFP

Borrell szerint az sem igaz, hogy az uniós olajembargó növelné a nyersanyag árát, és ezt bizonyítja az is, hogy az ellenértékek a tilalom óta ugyanazon a szinten vannak, mint a háború előtt. Az olaj ára pedig a háború kezdetekor nőtt, majd a tilalom hatására csökkenni kezdett. Mint mondta, a szankciók már éreztetik a hatásukat Oroszországban, ezt mutatják a csökkenő orosz termelési adatok.

Most még stratégiai türelemre van szükség, és arra, hogy minél hatékonyabban végrehajtsuk a szankciókat

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a Kreml fegyverként használja a gázt az EU ellen, több estetben már csökkentik a gázellátást. Szerinte az energiaellátásra leselkedő veszéllyel mindenki tisztában van, de 

az Európai Bizottság ezen a héten egy olyan tervet javasol, amely lehetővé teszi, hogy az unió minden lehetséges helyzettel szembenézzen.

A politikus kiemelte, hogy az ukrán kikötők orosz blokádja veszélyezteti a gabonaszállításokat, és ez éhínséghez vezethet a világ jó néhány pontján. Noha Ukrajna európai szövetségesei minden tőlük telhetőt megtesznek a gabonaexport megkönnyítéséért a szárazföldi útvonalakon és a Dunán keresztül, a blokád feloldása – tehát a gabonaszállítmányok újraindítása – élet-halál kérdése.

A külügyminiszterek hétfői tanácskozásán többek között az Európai Bizottság múlt pénteken bemutatott, az orosz arany importtilalmára vonatkozó javaslat lesz terítéken. A testület pénteken kezdeményezte a kettős felhasználású technológiára vonatkozó exportellenőrzés megerősítését és az uniós eszközbefagyasztásra vonatkozó jelentéstételi kötelezettség szigorítását.

 

Josep Borell olajembargó orosz-ukrán háború szankciók Oroszország ellen
Kapcsolódó cikkek