Kínának a kiegyensúlyozatlan és elégtelen fejlődés okozta problémákra kell koncentrálnia a következő öt évben – mondta a Reuters információja szerint Hszi Csin-ping, jelezve, hogy harmadik ciklusának elnyerése után sem várhatók változások az ország irányvonalában.

Az állami tévécsatorna beszámolója szerint Hszi az ország rangidős vezetőinek kétnapos különleges, pekingi gyűlésén kedden beszélt erről, kifejtve vízióját az országot irányító kommunista párt kongresszusa előtt, ahol várhatóan harmadjára is az ország vezetőjének választják. 

Chinese President Xi Jinping (on screen) delivers a speech during the celebrations of the 100th anniversary of the founding of the Communist Party of China at Tiananmen Square in Beijing on July 1, 2021. (Photo by WANG Zhao / AFP)
Fotó: Wang Zhao / AFP

A politikus elődei két ciklus után a visszavonulás mellett döntöttek, ám több mint valószínű, hogy Hszi a harmadik öt évre is megbízást kap, miután lehetséges vetélytársait eltávolította a párt vezetéséből. Így 

a zéró-Covid-politika és az azzal járó gyenge ellenére is szinte biztos, hogy a kongresszus után is ő marad Kína elnöke.

A kiegyensúlyozatlan és elégtelen fejlődés gondolatát nem először fogalmazta meg Hszi, már a 2017-es, második ciklusát jóváhagyó pártkongresszuson is felvetette, így a következő öt évben nem várható változás a kínai vezetés prioritásai terén. A 2017-es programban Hszi kifejtette, hogy a problémákat az alacsony szintű növekedés, a gyenge innováció, valamint a városok és falvak között a fejlődésben és az elérhető szolgáltatások területén tapasztalható szakadék okozzák, és a fosszilis tüzelőanyagoktól való túlzott függőség úgyszintén.

A regionális vezetők és miniszterek e heti gyűlésén Hszi azt is elmondta, hogy a pártnak meg kell őriznie harci szellemét, és meg kell erősítenie képességét is a harcra. Az elmúlt öt évet értékelve a politikus

a kínai hadsereg modernizálását és a Tajvani-szoros békéjét emelte ki kormányzása eredményeként.