Bruce Springsteen menedzsere az 5000 dolláros jegyárak keltette vita miatt úgy látta meg kell védenie az énekest. Július közepén hirdették meg Springsteen 2023 februárjában startoló, 31 állomást számláló turnéját az Egyesült Államokban. Ez lesz az énekes első teljeskörű turnéja 2017 óta - írta meg a musicfeeds.com.

A koncertekre a Ticketmaster jegyértékesítőnél lehet belépőt vásárolni, a cég pedig egy úgynevezett dinamikus árazást vezetett be az árképzés során. Ez a rendszer a jegyárakat a kereslet alapján határozza meg. Az USA Today számolt be róla, hogy ennek eredményeként Springsteen koncertjére 5000 dollárért lehetett jegyek vásárolni.

Steve Earle & The Dukes 7th Annual John Henry's Friends Benefit
Fotó: Al Pereira / GettyImages

A Ticketmaster közleménye szerint a felháborodást kiváltó jegyárak csak a platina jegyeket érinti. Az összes belépőnek mindössze a 11,2 százaléka esik ebbe a kategóriába és a cég szerint ezeknek is csak az 1,3 százaléka esett az ezer dollárnál drágább kategóriába. Azt is közölték, hogy Springsteen turnéjára az átlagos jegyár 262 dollár volt.

Az 1000 dolláros, vagy annál drágább jegyek csak kis számban voltak kaphatók a turnéra, az árazás átlagosan a 200 dolláros tartomány közepén mozgott. Úgy gondolom, hogy ez méltányos ár annak, aki generációja egyik legnagyobb művészének a koncertjét akarja meghallgatni

– mondta Springsteen menedzsere.

Springsteen koncertje még nem is a legdrágább

Attól eltekintve, hogy egy algoritmus miatt és csak kis számban voltak kaphatók az 5000 dolláros jegyek az elmondható, hogy a koncertek rendkívül drágák lettek az elmúlt években. A Daily Mail írásában a "ticket-flation" kifejezéssel jellemzi a jelenséget, amit szabad fordításban "jegyflációnak" lehetne mondani.

A koncertkedvelő amerikaiak már 2018 óta aggodalommal figyelik a drágulást, ami első sorban a legdrágább, platina jegykategóriákat érintik. A Ticketmaster 2011-ben vezette be a dinamikus árképzési rendszerét, ami a platina jegyeknél a kereslet nagyságától függően emeli az árat. Ez alapján az első felháborodás 2018-ban volt, amikor a dinamikus árképzés 1150 százalékkal drágította egy Taylor Swift koncertre a belép árát.

A Ticketmaster azt állítja, hogy a rendszerük tisztességes és biztonságos. Szerintük a ügyfelek igényei szerint alakulnak a jegyárak, akárcsak a szállodai szobák árazása esetében.

A Daily Mail arról ír, hogy Springsteen 5000 dolláros jegyára csak a második legdrágábbnak számít. A listát Adele vezeti, akinek egy koncertjére 12 000 dollárért lehetett jegyet váltani a Ticketmaster dinamikus árazásnak köszönhetően.