Több területen is otthonosan mozog Lukéj Gabi: divattervezőként is megmaradt kollekciói modelljének, sminkstúdiót vezet, valamint több mint fél évtizede fest: a lírai absztrakcióba sorolják alkotásait.  

Mint azt a VG.hu podcastjában kifejtette: mindig a művészetek érdekelték. Karrierjét modellként kezdte, nagyon fiatalon. Össze sem számolta, hány címlapon, divatbemutatón vagy épp katalógusban szerepelt. Ezt követően sminkelt, majd ruhákat tervezett és szalont nyitott. Másodszor pedig akkor ragadott ecsetet, gyerekkori élményei apropóján, amikor festeni kezdett.  

Hanging,Beautiful,Indian,Dresses,Different,Colors,And,Decoration,At,Market, Hanging beautiful indian dresses different colors and decoration at market, shop, boutique, bazaar, fashion clothes designer collection,
Fotó: Shutterstock

Arra a kérdésre, hogy a nemzetközi és európai divatiparban mi magyarok megálljuk-e a helyünket, határozott igennel felelt. Szerinte nem az számít, hogy a kreációk honnét származnak, sokkal inkább az egyediség.  

Számára az észak-olaszországi városok divatstúdiói adják az ihletet; ha betérünk hozzá, nagyjából azt látjuk viszont, amit a Comói-tó környékén található üzletekben. Mostani status quója: a Lukéj Gabi My Fashion ruhaszalon tulajdonosa, ahol saját tervezésű ruhakollekcióiból válogathatnak a hölgyek saját márkájú kozmetikai cikkei mellett. Mi most a divat? – kérdeztük tőle. Így felelt:

A jól kombinálható, kényelmes, ugyanakkor elegáns viselet.

Closeup,Mid,Section,Of,A,Female,Fashion,Designer,Working,On, Closeup mid section of a female fashion designer working on dress at the studio
Fotó: Shutterstock

Úgy tartja, hatalmasat léptünk előre a divatban, mind a hölgyek, mind az urak. Példaként a Figyelő top 200-as gáláját említette, amely a hazai üzleti élet seregszemléje, és „illik jól kinézni” – az ilyen nagyszabású eseményeken nagyon  fontos az outfit. Egyébként a konvergencia a divat terén nem pusztán budapesti jelenség: a vidéki városok – példaként említette Győrt – szintén nagyot fejlődtek.  

Amikor a festészetről faggattuk, kitért arra, hogy öt-hat éve kezdett el komolyan foglalkozni az ecsettel. Budán él, és nagy hatással van rá a környék.  

Ebben a vonatkozásban is az egyediség számít, nem akarok a hétszázadik kortárs festő lenni

– húzta alá. Több sikeres önálló kiállítása volt, képei nívós kortárs aukciókon is sikert arattak. 

„A belső inspiráció »hajt« alapvetően, a lírai absztrakcióba sorolják a műveimet” – árulta el végezetül.

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast