Emelkedik az Egyesült Államokban a lakóautó-bérlések és -eladások száma. Tavaly 19 százalékkal több lakókocsit vettek az amerikaiak, mint az előző évben, és idén is emelkedés figyelhető meg.

Egyre többen gondolják úgy, hogy lakóautóval érdemes nyaralni menni, ami pénztárcabarát alternatívája lehet a klasszikus vakációzásnak

– írja a The Travel. Mindeközben az egekben a benzinárak, drága a parkolás, és köztudott, hogy ezeknek a járgányoknak nagyon költséges a fenntartásuk, és ehhez még hozzájönnek a berendezési tárgyak is, cserébe viszont gyorsan vesztenek az értékükből.

A trend a kempingek forgalmát is fellendíti, a szállodaszektornak azonban nem kedvez, ha üresen maradnak a szobáik.

United States, New England, Massachusetts, Boston, Boston Convention Center, RV and camping show, elevated view (Photo by BIBIKOW Walter / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Fotó: Bibikow Walter / Hemis.fr / AFP

Miért szeretik az emberek a lakókocsikat?

Lakóautóval nyaralni nagy szabadságot jelent, és egyszerre több látványosság is megtekinthető. A világutazók azért kedvelik, mert nagy élmény számukra, hogy mindig máshol éri őket a reggel, hol egy domboldalon, hol a tengerparton nézhetik meg a napfelkeltét. Gyakorlatilag bárhová helyezhetik a szálláshelyüket, ahová szabad behajtani és parkolni. 

A digitális nomádok körében is népszerű, akik állandó otthon fenntartása helyett életvitelszerűen a kocsiban tartózkodnak. 

Érdemes-e a digitális nomádkodást választani?

A home office terjedése miatt sokakban felmerül a kérdés, hogy munkájukat hosszabb-rövidebb ideig otthonuktól távolról, akár egy másik országból végezzék.

Kietlen helyen azonban veszélyes is lehet a tartózkodás. 

A modern lakókocsik már teljesen komfortosak és igényesek, minden megvan bennük, ami egy mini háztartáshoz és a mindennapokhoz szükséges. Sokaknak már régóta a bakancslistáján volt ez, vannak azonban olyan amerikai családok, amelyek nem feltétlenül csak kedvtelésből váltottak az új életformára, hanem kényszerből, a könnyebb megélhetés reményében. A távmunka és -oktatás pedig ezt lehetővé teszi.

Venni, bérelni vagy felújítani érdemes a lakóautót?

A The Wayward Home szakportál azt írja,

egy átlagos lakókocsi havi bérleti díja 1400 dollár, míg a lakásoké 1709 dollár a Bank of America elemzése szerint.

Mindez az ingatlanárak és a hitelkamatok emelkedésével is magyarázható. 

Egy új lakóautó ára a CamperReport adatai szerint

12 ezer dollárnál kezdődik, a luxuskategóriás Thor Motor Coach Tuscany ára pedig 400 ezer dollár.

A szakembereket nehéz megfizetni, aki azonban ért hozzá, annak egy használt lakókocsi felújítása is opció lehet. A fedezet azonban nem mindenkinek megy egyből, már léteznek speciális lakókocsihitelek is, mások személyi kölcsönből oldják meg a vásárlást. A NerdWallet pénzügyi tanácsadó cég külön hitelkalkulátort is kifejlesztett erre a célra.