Nem sikerült elmenekülnie Srí Lankáról Gotabaya Rajapaksa elnöknek, aki vasárnap mondott le a kirobbant tüntetések hatására. Mint ismert: a gazdaság helyzete miatt felháborodott demonstrálók betörtek az elnök rezidenciájára, a medencéjében úszkáltak vasárnap, a kormányfő házát pedig felgyújtották. 

Videón, ahogy a Srí Lanka-i tüntetők épp elfoglalják az elnök medencéjét

Az utcai harcok után most egy kellemesebb módját választották a kormány elleni tiltakozásnak a tüntetők.

Rajapaksa hivatalosan szerdán mondana le hivataláról, de előtte megpróbált elmenekülni az országból. Dubajba akart repülni, de a reptéri dolgozók kiemelték a VIP-sorból. Arra utasították, hogy az egyszerű utasokkal együtt járuljon a pultokhoz útlevele lepecsételésére, de az elnök a Guardian cikke szerint attól félt, hogy meglincselik, emiatt inkább kimenekült a repülőtérről családtagjaival és egy közeli katonai bázison húzták meg magukat. 

Gotabaya Rajapaksa Srí Lanka
Fotó: Ishara S. Kodikara/AFP / Koha Net

A hírek szerint nem ez volt Rajapaksa egyetlen menekülési próbálkozása. Katonai repülőn megpróbált Indiába jutni, de az ottani hatóságok nem engedték leszállni a gépet. 

Rajapaksa korábban évekig élt az Egyesült Államokban, kettős állampolgár is volt, de az elnöki székért folyó versenyben visszaadta amerikai útlevelét. Most valószínűleg már bánja tettét. 

Three Days After The Popular Uprising, Sri Lankans Flock To The Prime Minister's Residence In Colombo
Fotó: Pradeep Dambarage/AFP

A Guardian úgy tudja: az államfő jelenleg próbált hajót szerezni a tengerészettől, hogy azon hagyhassa el a szigetországot, ám ezt az információt nem erősítették meg. Bár jelenleg letartóztatni nem lehet, szerdai hivatalos lemondásával megszűnhet a védettsége, emiatt szeretne még azelőtt elmenekülni, mert állítólag háborús bűnök miatt is elő akarják venni: több súlyos vérengzést is elrendelhetett még védelmi miniszterként a Tamil kisebbség ellen.