Újabb energetikával foglalkozó orosz vezető holtestére bukkantak a hatóságok – számolt be a történtekről a Business Insider. A 61 éves Jurij Voronovra Szentpétervár-közeli villájának medencéjében találtak rá a helyi sajtó szerint, fején közvetlen közelről származó lőtt sebbel. A villában egy pisztolyt, a medencében két töltényhüvelyt is találtak.

Gazprom
Fotó: Getty Images

Noha az orosz gázipari szektor a rekordmagas áraknak köszönhetően sosem látott bevételeknek örülhet, Voronov nem az első az iparág vezetői közül, aki rejtélyes körülmények között vesztette életét. Voronov cége, az Astra Shipping főként a Gazprom sarkvidéki beruházásainak volt gyakori alvállalkozója és 

felesége szerint, mielőtt július 1-jén megérkezett a villájába, már két hete ivott, és becstelen alvállalkozókról panaszkodott. 

Az épület biztonsági rendszerének felvételei szerint július 1. óta senki nem érkezett oda, és a házat senki nem is hagyta el. A vállalkozás iratainak átvizsgálása alapján 2020-ban és 2021-ben is magas adósságok szerepeltek a cég könyveiben.

Voronov halálának híre alig pár héttel követi Alekszandr Szubbotin orosz olajmágnás elhunytát, aki egy sámánszertartás – alighanem az úgynevezett kambó – során vesztette életét, alig pár nappal azután, hogy a Gazprom síközpontjának élén álló Andrej Krukovszkij egy szikláról zuhant le.

Áprilisban a Novatek nevet viselő gáztermelő egykori főkönyvelőjére, Szergej Protoszenjára és családjára találtak holtan Spanyoloroszágban, a gyanú szerint a vezető előbb családjával, majd önmagával is végzett, kísértetiesen hasonló módon Vladiszlav Avajev halálához. Avajev, aki a Gazprombank alelnöke volt, Moszkvában előbb feleségével és leányával, majd magával is végzett az orosz hatóságok szerint.