Közélet

Újabb brit fegyverek érkeznek Ukrajnába

Drónokat, tankelhárító rakétákat és tüzérségi fegyvereket is küldenek a britek.

Újabb fegyverszállítmányt küld Nagy-Britannia Ukrajnának a következő hetekben az orosz támadás visszaverése céljából – jelentette be Ben Wallace brit védelmi miniszter csütörtökön.

A több száz drónból, tankelhárító rakétából és tüzérségi fegyverből álló csomag ezenkívül elhárító radarrendszereket és a szovjet időszakból örökölt ukrán tüzérségi rendszerekben használatos, több mint 50 ezer adag lőszert is tartalmaz.

m109
M109-es önjáró löveg
Fotó: Christof Stache / AFP

A tárca közölte, hogy ezek a fegyverek segítenek megerősíteni Ukrajna védelmi képességét a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elrendelt, válogatás nélküli orosz tüzérségi támadások ellen. A szállítmányban helyet kapott több mint húsz darab 155 milliméteres, M109-es önjáró tüzérségi löveg és 36 darab, 105 milliméteres L119 tüzérségi ágyú, valamint mintegy 1600 darab tankelhárító rakéta és több száz, a becsapódás előtt a cél felett cirkáló kamikaze drón is.

Az általunk küldött felszerelés nagyságrendje és változatossága jól illusztrálja erős elkötelezettségünket. Nemzetközi szövetségeseinkkel együtt biztosítjuk, hogy Ukrajna birtokában legyen azoknak az eszközöknek, amelyekkel meg tudja magát védeni Putyin törvénytelen megszállásával szemben

– jelentette ki Wallace.

A fegyverzet szállítására azt követően kerül sor, hogy Boris Johnson, a július 7-én lemondott, jelenleg ügyvivő brit miniszterelnök még a június végi madridi NATO-csúcstalálkozón ígéretet tett további egymilliárd font (465 milliárd forint) értékű katonai felszerelés leszállítására. Az orosz invázió kezdete óta Nagy-Britannia 2,3 milliárd font (1070 milliárd forint) értékben nyújtott katonai támogatást Ukrajnának.

Mindemellett Nagy-Britannia az Orbital nevű művelet keretében 2015 és 2022 között több mint 22 ezer ukrán katonának nyújtott kiképzést, amit a jövőben is folytatni fog.

 

fegyverszállítás orosz-ukrán háború Ben Wallace
Kapcsolódó cikkek