Hivatalos látogatáson vette részt Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy vezette Magyar Honvédelmi Erők küldöttsége Ukrajnában – derült ki az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának Facebook-oldalára feltöltött képekből. 

Nagyra értékelem a magyar kollégámmal fennálló szakmai és baráti kapcsolatokat, és elégedett vagyok az államaink közötti katonai együttműködés szintjével

 – mondta Valerij Zaluzsnyij ukrán tábornok.

Ukrajnába látogatott a Magyar Honvédség parancsnoka. Valerii Zaluzhnyi altábornagy, ukrán vezérkarfőnök meghívására látogatott Ukrajnába dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és delegációja. A látogatás során a két ország hadseregparancsnoka közötti egyeztetés fő témája többek között az orosz-ukrán háború folyamán kialakult helyzet volt, de szó esett a Magyarország és Ukrajna közötti katonai kapcsolatokról, és annak jövőjéről.
Fotó: Facebook / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Magyarország  delegációja az ukrán fegyveres erők főparancsnok-helyettese kíséretében, Nikolai Balan alezredessel látogatta meg az orosz megszállók háborús bűncselekmények helyszíneit, köztük Hosztomel, Borodyanka és Moschun telepélés és környékét.  A magyar delegáció ellátogatott Dnyipróban, Krivij Rihben és Mikoljivban is, illetve a szintén bombázott Harkivban és Csernyihivben is.

Korábban a VG beszámolt arról, hogy Luhanszk régió elfoglalását követően a következő orosz támadás Sziverszket célozhatja a brit katonai titkosszolgálat szerint. A csapatok és a felszerelések összevonása legalábbis erre enged következtetni, ám valószínű, hogy a támadás előtt kisebb szünet következhet, amíg a csapatokat feltöltik a Donyetszk régió elleni támadás előtt. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint 

Oroszország csak most kezd belelendülni, és mindenki jobban teszi, ha elhiszi, Moszkva még komolyan nem mutatta meg az erejét.

Ugyanakkor hozzátette, hogy nem utasítják el a béketárgyalásokat. Figyelmeztetett arra is, hogy minél tovább tartanak a harcok, annál nehezebb lesz a tárgyalás is. Mindazonáltal hetek óta ez az első alkalom, hogy Moszkva a diplomácia lehetőségét felveti, miután az elmúlt hetek kommunikációját az az állítás határozta meg, hogy az ukránokkal folyó tárgyalások összeomlottak.