Bűnösnek találta és kilenc év szabadságvesztésre ítélte Brittney Griner amerikai kosárlabdázót a moszkvai bíróság. A sportolót februárban, az amerikai profi női kosárliga szünetében kapcsolták le egy orosz repülőtéren, ahol kannabisztartalmú hasisolajat találtak a csomagjában. A vámhatóság kábítószer-csempészésért indított eljárást a kosárlabdázó ellen.

Fotó: Evgenia Novozhenina / AFP

A 31 éves kosarasra az ügyész kilenc és fél év szabadságvesztést kért a bíróságtól, és egymillió rubeles pénzbírságot (átszámolva 16 590 dollárt). Az orosz törvények szerint a legsúlyosabb kiszabható büntetés a tíz év szabadságvesztés lett volna, így látható, hogy a bíróság igen szigorúan lépett fel a nővel szemben. Oroszországban zérótolerancia van a kábítószerekkel kapcsolatban.

Soha nem akartam bántani senkit. Nem akartam veszélybe sodorni az orosz lakosságot, és nem akartam törvényt szegni

– mondta Griner a tárgyaláson a záróbeszédet követően a CNBC szerint.

A nő ügyvédei korábban azt állították, hogy Griner orvosi előírásra használta a hasisolajat, a sportsérülései okozta fájdalom kezelésére. Azt mondták, hogy a nő véletlenül pakolta a csomagjába a kannabiszszármazékot, mivel sietve kellett összecsomagolnia.

A bíróság a döntést egy héttel azután hozta meg, hogy a Biden-adminisztráció ajánlatot tett a fogolycserére Moszkvának. Amerika az illegális fegyverkereskedelemért elítélt orosz Viktor Butot ajánlotta fel Griner és egy kémkedés miatt fogva tartott amerikai tengerészgyalogos, Paul Whelan szabadágáért cserébe.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta először vette fel telefonon a kapcsolatot az amerikai és az orosz külügyminiszter az ügy miatt. Antony Blinken és Szergej Lavrov többek között az említett fogolycseréről is tárgyalt a múlt héten.