Kilenc és fél éves börtönbüntetést kértek Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázóra Oroszországban. A sportoló februárban drogbirtoklás miatt került rács mögé Moszkvában. Nyikolaj Vlasszenko ügyész csütörtökön közölte, hogy szinte maximális ítéletet kér a bíróságtól a játékosra, akiről előzőleg annyit lehetett tudni, hogy akár tízéves szabadságvesztés is fenyegetheti. Emellett az ügyészség egymillió rubeles (hat és fél millió forint) bírság kiszabását is kezdeményezi.

A négyszeres Euroliga-győztes Jekatyerinburg és a WNBA-s Phoenix Mercury világbajnok centere az orosz fővároshoz közeli Himkiben állt bíróság elé, büntetőpere július elején kezdődött.

A 31 éves Grinert hat hónapja a seremetyjevói repülőtéren állították elő, mivel a táskájában kannabisztartalmú olajat találtak, amelyet az ügyészség mostani állásfoglalása szerint tudatosan megpróbált elrejteni a hatóságok elől. Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást a 206 centis kosaras ellen.

US' Women's National Basketball Association (NBA) basketball player Brittney Griner, who was detained at Moscow's Sheremetyevo airport and later charged with illegal possession of cannabis, arrives to a hearing at the Khimki Court, outside Moscow on August 4, 2022. - Lawyers for US basketball star Brittney Griner, who is standing trial in Russia on drug charges, said on July 26, 2022 they hoped she would receive a "lenient" sentence. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

Griner kimentése Oroszországból az amerikai politika egyik legfontosabb feladata lett az utóbbi hónapokban. Szabadon engedése érdekében még Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője is telefonos tárgyalást tartott. Blinken nemcsak Griner, hanem egy másik fogoly, a kémkedésért elfogott Paul Whelan volt tengerészgyalogos szabadon bocsátását is megpróbálta elérni. A két amerikaiért cserébe Blinken az illegális fegyverkereskedelemért elítélt orosz Viktor Butot ajánlotta fel Lavrovnak.

A fogolycsere kapcsán megszólalt Donald Trump volt amerikai elnök is, aki szerint nem lenne szabad a felelőtlen kosárlabdázóért cserébe szabadon engedni a halál kereskedőjének is nevezett Butot. Trump szerint Griner tudta, hogy Oroszországban zérótolerancia van a kábítószerekkel kapcsolatban, így az ő felelőssége, hogy ennek ellenére magával vitte a kannabisztartalmú olajat.

Griner ügyvédei szerint a kosaras nem szórakozásból, hanem orvosi célból tartotta magánál a kábítószert, és pusztán figyelmetlenségből maradt a csomagjában. A jogi képviselet azt állítja, hogy Griner a sportsérülései miatt jelentkező fájdalmak enyhítésére használta a kenderszármazékot.