Közélet

Az UNESCO támogatja Odessza mielőbbi felvételét a világörökségi listára

Az UNESCO már eddig is hétmillió euróval támogatta az ukrajnai műemlékek védelmét a háborús károktól.

A ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szakértőket kért fel, hogy támogassák Ukrajnát a világörökségi nevezés benyújtásában, hogy azt az UNESCO világörökségi bizottsága sürgősen elbírálhassa – közölték azután, hogy a szervezet főtitkára, Audrey Azoulay fogadta Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális minisztert kedden Párizsban, a szervezet székhelyén.

Az UNESCO közölte, hogy azt szeretné, ha a műemlék épületeiről, továbbá a nevezetes Patyomkin-lépcsőről híres Odessza óvárosa a már a világörökségi listán szereplő kijevi és a nyugat-ukrajnai lvivi műemlékekkel együtt a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájára kerülne.

06 June 2022, Ukraine, Odessa: A Ukrainian soldier secures the visit of the German Minister of State for Culture and Media Roth (Bündnis 90/Die Grünen) during her visit to the old town of the Ukrainian port city of Odessa on the Black Sea. Roth is the first member of the government to visit the Ukrainian port city since the beginning of Russia's war against Ukraine.
Egy ukrán katona biztosítja a német kulturális és médiaügyi államtitkár látogatását a Fekete-tenger partján fekvő ukrán kikötőváros, Odessza óvárosában. 
 Fotó: picture alliance / Kay Nietfeld / Getty Images

Odessza mindössze néhány tíz kilométerre fekszik a frontvonalról, és már több tüzérségi támadás is érte. 

A szépművészeti múzeum nagy üvegmennyezetei és üvegablakai például már megsemmisültek egy július 24-i orosz támadásban.

Az UNESCO – mint közölte – anyagilag segíti a szépművészeti és a modern művészeti múzeumban a háború kezdete óta keletkezett károk felszámolását, pénzt ad arra is, hogy szakembereket vegyenek fel a gyűjtemények megvédésére, helyszínen használható védelmi eszközöket vásároljanak, műkincseket digitalizáljanak.

 

UNESCO UNESCO világörökség Odessza
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek