Közélet

Azt mondta, invázió, öt évet kaphat az orosz ellenzéki politikus

Nem szabad kritizálni az orosz háborús erőfeszítéseket, Moszkva szerint szó sincs háborúról.

Letartóztatta az orosz rendőrség Jevgenyij Roizmant, a negyedik legnagyobb orosz város, Jekatyerinburg egykori polgármesterét az Ukrajna ellen vívott háború nyilvános kritizálásáért – írja a The Guardian.

A népszerű ellenzéki politikus bűne az volt, hogy inváziónak nevezte az Ukrajna elleni orosz inváziót, ám ez túl sok volt a moszkvai rezsim legújabb törvényei szerint, így akár öt évet is kaphat.

Fotó: Alekszej  Vladkin / AFP

A Kreml-közeli sajtóban közzétett videók szerint Roizmanért maszkos, golyóálló mellényt viselő rendőrök mentek, majd amikor kivezették a megjelent újságírók előtt, arra a kérdésre, hogy használta-e a valóságot pontosan leíró invázió szót, azt válaszolta, hogy mindenhol használja.

A politikus követői bázisát megközelíthetőségének és a hatóságokat durván kritizáló megszólalásainak a segítségével építette fel, hetente járt például futni a városban, ahol az emberek kérhettek tőle segítséget, de a nyilvánosság által is látogatható múzeumot is alapított, amelyben ortodox ikonokat mutatnak be.

Gyakran inzultálta az ország közhivatalnokait is a Twitteren, amiért több bírságot is kapott, de úgy tűnik, mostanra végképp betelt a pohár az orosz hatóságoknál. 

Roizman azon ritka orosz ellenzékiek közé tartozott, akik választási sikereket is képesek voltak elérni, így 2013 és 2018 között Jekatyerinburg polgármestere is lehetett.

Ügyvédje szerint a helyi népszerűsége miatt még a hét vége előtt Moszkvába szállíthatják Roizmant.

A városnak helyet tartomány Kremlhez hűséges kormányzója közleményében arról írt, hogy Roizman igazságot és tiszteletet érdemel, amit remél, hogy meg is kap. Hozzátette, várakozásai szerint továbbra is nyitva tart a politikus által alapított múzeum.

A politikus letartóztatása senkit nem ért váratlanul, a legtöbb háborúellenes aktivista ugyanis hasonló sorsa jutott, vagy menekülni kényszerült az országból, de Roizman is közölte korábban, hogy letartóztatása esetére készenlétben tart egy táskát fogkefével, fogkrémmel és más hasznos eszközökkel. Márciusban egy interjúban arról beszélt, hogy már érti a Harmadik Birodalom antifasiszta ellenállóit, ám elfogadhatatlan számára, hogy elmeneküljön a hazájából.

 

cenzúra orosz-ukrán háború Oroszország politikai foglyok orosz ellenzék
Kapcsolódó cikkek