Folytatódnak a jogi problémák Donald Trump volt amerikai elnök környezetében, így csütörtökön bűnösnek vallhatja magát a bíróságon Allen Weisselberg, a Trump Organisation pénzügyi igazgatója – tudta meg a Reuters.

Ugyanakkor a hírek szerint Trumpnak amiatt nem kell aggódnia, hogy régi bizalmasa együttműködik majd a hatóságokkal, csupán az adócsalás tényét ismeri el New York állam bíróságán. A 75 éves Weisselberg elleni vádemelésről tavaly döntött az esküdtszék, miután a pénzügyi vezető 1,76 millió dollár értékben jutott sehol fel nem tüntetett jövedelemhez.

Allen Weisselberg Appears In Court For Tax Fraud Charges
Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images

Járandóságai között volt többek között egy manhattani lakás bérlete, két Mercedes lízingje és a tandíj a családtagjai számára. Az utóbbiakról szóló csekket maga Trump írta alá. Weisselberg azzal, hogy elismeri bűnösségét, várhatóan öt hónapos börtönbüntetésben részesül, ám arra is lesz esélye, hogy 100 nap után véget érjen a fogságban töltött időszak. Ez jóval kevesebb, mint amire akkor számíthatott volna, ha tárgyalás során bizonyítják rá tetteit. Az ügyet ismerő forrás szerint az üzletember minden vádpontban el fogja ismerni a bűnösségét.

Az ügyben eljáró bíró, Juan Merchan múlt pénteken utasította el a védelem indítványát, amely megszüntette volna az eljárást, arra hivatkozva, hogy az csupán azért indult el, mert Weisselberg nem volt hajlandó a főnökét bemártani. 

A Trump Organisation, amelyet szintén megvádoltak, ártatlannak vallotta magát, ugyanakkor mivel cégről van szó, várhatóan bírsággal megússza a történéseket.

Az esküdtek választása október 24-én kezdődik, alig több mint két héttel a november 8-i kongresszusi választások előtt, ahol a Trump mögött álló republikánusok reményeik szerint a testület mind a két házában megszerzik a többséget. A korábbi elnök nem szerepel a vádlottak között, és sokan szinte biztosra veszik, hogy bár a hivatalos bejelentésre még került sor, indul a 2024-es elnökválasztáson.

Weisselberg nagyjából 50 éve dolgozik Trumpnak, és bár a vádemelést követően lemondott pénzügyi igazgatói posztjáról, továbbra is a volt elnök fizetési listáján maradt mint szenior tanácsadó.

A vádemelésig vezető út nem volt teljesen sima, ugyanis a nyomozást megkezdő manhattani kerületi ügyészt, Cyrus Vance-t váltó Alvin Bragg alatt elakadt az ügyészség lendülete. 

A vizsgálat vezetői közül ketten lemondtak februárban, egyikük szerint ugyanis magát Trumpot kellene megvádolni, ám ezzel kapcsolatban Braggnak vannak kételyei.

Ez azonban csak egyike az ellentmondásos politikus körül sokasodó jogi ügyeknek, amelyek keretében az FBI házkutatást tartott Trump floridai birtokán, majd két nappal később a volt elnököt a New York-i főügyész, Letitia James hallgatta meg, ám sok dolgot nem tudott meg, ugyanis Trump az ötödik alkotmánykiegészítésre hivatkozva – amely megadja a jogot arra, hogy ne kelljen senkinek önmagára terhelő vallomást tennie – megtagadta a válaszadást

Georgia államban, ahol a választás elcsalására tett kísérlet miatt nyomoznak Trump ellen, a politikus sztárügyvédekkel felszerelkezve készül az eljárásra.