Közélet

Célzottan vadászhatták le az oroszok az ukrán milliárdost

Olekszij Vadaturszkijt a hét végén ölték meg rakétatámadásban, könnyen lehet, hogy a halálával üzenni akart Moszkva.

Egyre többen suttognak arról Ukrajnában, hogy célzottan az ukrán milliárdost, Olekszij Vadaturszkijt akarták megölni az oroszok, nem pedig találomra lőttek ki rakétákat Mikolajiv városára. Mint arról a VG is beszámolt: az ukrán üzletember, akit gabonamágnásként is emlegettek, vasárnap halt meg feleségével együtt, amikor rakéta csapódott be a házukba. 

Vadaturszkij – akinek vagyonát 450 millió dollárra becsülték – azon kevés szupergazdag üzletember egyike volt Ukrajnában, aki, bár a szovjet blokk felbomlása után gazdagodott meg, mégis elképesztő népszerűségnek örvendett. Az Al Dzsazírának nyilatkozók szerint azért is kedvelték őt az emberek, mert saját erőből tett szert a vagyonára, sosem kereste a politikai kiskapukat. Konkurenciája és munkatársai és is csak nagypapaként emlegették Vadaturszkijt. Cégei több százezer hektárnyi termőföldet birtokoltak Ukrajnában. 

Elsősorban búzát termesztettek, de emellett volt olyan cége, amely marhákat tenyésztett, egy másikkal pedig napraforgóolajat állított elő. Vállalatának külön flottája volt, amellyel gabonát, olajat és acélt is szállítottak a Fekete-tengeren. Egészen a háború kitöréséig. 

Amikor az oroszok benyomultak Kelet- és Dél-Ukrajnába, Vadaturszkij több üzlete is leállt, nem tudtak termeszteni és szállítani sem. A milliárdos ennek ellenére sem hagyta el hazáját, inkább éjt nappallá téve dolgozott azon, hogy az ukrán gabonaszállító hajók ismét kifuthassanak a tengerre. Erre éppen ma, egy nappal a halála után került sor, vagyis a rakétatámadás időzítése valóban vet fel kérdéseket. 

Honorable Member of USUBC, Mr. Oleksiy Vadaturskyi, Founder of Nibulon
Olekszij Vadaturszkij (jobbra) vasárnap halt meg. Fotó: U.S.-Ukraine Business Council (USUBC), Facebook

A rakéta a házának hálószobájába csapódott be. Ukrajnában több politikus is azon az állásponton van, hogy nem lehetett véletlen a csapás. Mihajlo Podoljak, Volodomir Zelenszkij tanácsadója szerint az, hogy a milliárdos kastélyának egyetlen pontját lőtték rakátéval, egyértelművé teszi, hogy az oroszok pontosan tudták, hol lesz Vadaturszkij, és biztosra mentek. 

Az üzletember kiiktatásával ugyanis a gabonaszállítások egyik legfőbb mozgatórugóját ütötte ki Moszkva, Kijevnek pedig most találnia kell egy megfelelő embert a pozícióra. Ez hosszú ideig is eltarthat, ami az oroszok malmára hajtja a vizet. Mások szerint is üzenet lehetett a milliárdos megölése Oroszország részéről, mégpedig a többi ukrán milliárdosnak.

A Kreml eddig békén hagyta a gazdag ukránokat, mert a hírek szerint megpróbálják őket Vlagyimir Putyin orosz elnök oldalára állítani, ám ha olyan nyíltan beavatkoznak a konfliktusba, mint Vadaturszkij, akkor nem alhatnak nyugodtan, még a saját ágyukban sem. 

 

 

 

 

rakétatámadás gabona szállítás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek