Szerintem a mostani nehézségek olyan változásokat hozhatnak, amikhez eddig nem tudtunk, vagy mertünk hozzányúlni

– mondta Demeter Szilárd az Indexnek adott interjújában. 

A volt kormánybiztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója úgy fogalmazott, hogy rengeteg a párhuzamos struktúra, ahol racionális szervezéssel felére lehetne csökkenteni a költségeket és hatékonyabbá tenni a munkát. 

Abban sem vagyok biztos, hogy szükségünk van ennyi kulturális intézményre

– tette hozzá.  

DEMETER Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Demeter elmondta, hogy 

a Pénzügyminisztérium megadta a keretszámokat arról, hogy mekkora összegeket kell zárolni a különféle tárcáknál. 

Hozzátette, hogy Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter próbált egy igazságos zárolási rendszert érvényesíteni. 

Demeter Szilárd szerint több komolyzenei együttest közvetlenül vagy közvetett módon állami forrásból finanszíroznak. „Rengeteg pénzbe kerülnek. Nélkülözhetetlen, presztízsműfaj, nem is ellene beszélek, nem a rockzenész horgad fel bennem a komolyzenészek ellen” – mondta. Hozzátette, hogy „ha van tizenkét komolyzenei együttes, amiből egyszerre, egy időben négyet lehetne színpadra állítani, akkor miért ne lehetne összesen négy államilag finanszírozott együttes”, ahol minden zenész akkora fizetést kap, hogy „ne kelljen öt-hat helyről összekaparnia a pénzét”. 

A főigazgató azt is mondta, hogy a kortárs magyar irodalom jelentős része öncélú, „nem irodalom, hanem irodalmi mutatvány”, és a világirodalom is hasonló állapotban van. 

A költők, írók egykori megmondó szerepét ma a stand-up komikusok vették át. Abban reménykedem, hogy most, amikor Európában beüt az felértékelődik a könyv mint kultúrahordozó

– mondta.