Az ukrajnai invázió megindítása, azaz február 24. óta csaknem egymillió orosz állampolgár lépett be az területére. A Frontex jelentése szerint összesen 998 085 darab orosz útlevél „ment át” a rendszerükön – írja a The Moscow Times. 

As summer season travel recovers in Europe despite rising coronavirus  infection rates, Turkish and international tourists visited popular tourism destinations and beaches on the Mediterranean Sea. Above, on 7 August 2022, three statues of matryoshka dolls stand in Liman, Konyaalti, a district known for its large Russian population in Antalya, Turkey. (Photo by Diego Cupolo/NurPhoto) (Photo by Diego Cupolo / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Diego Cupolo / NurPhoto via AFP

Ugyanezen idő alatt 7,7 millió ukrán állampolgár érkezett az EU-ba, akiknek nagy része azonban már hazatért, mintegy 4,7 millióan utaztak vissza a hazájukba a háború ellenére. 

Újabb országok kérik az Európai Uniót az orosz állampolgárok kitiltására

A nemzetállami szintű lépések nem lesznek eredményesek, a legtöbben közös nyilatkozat kiadását szorgalmazzák.

Az orosz turisták miatt újra fellángolt a vita, hogy ki kell-e őket tiltani az EU tagállamaiból. A kérdés erősen megosztja az uniót, hiszen Németország és Magyarország szerint is elhibázott lépés lenne, mások ugyanakkor szorgalmazzák a szigorítást, elsősorban Litvánia, Lettország és Lengyelország ennek az élharcosai. Észtország már be is vezette a tiltást, Finnország pedig szeptember elsejével 90 százalékkal megkurtítja az oroszoknak kiadható vízummennyiséget. 

Az Európai Bizottság döntése szerint az oroszokra vonatkozó korlátozások a tagállamok döntési jogkörébe tartoznak. 

Több mint húszezer zsidó hagyta el Oroszországot

Moszkva főrabbija először Magyarországra, majd Izraelbe távozott.