Oroszország nagyszámú zsidó lakosságának tömeges külföldre vándorlásával kell szembenézni, az Ukrajna elleni háború kezdete óta minden nyolcadik elhagyta az országot – írja a BBC.

A Zsidó Ügynökség világszerte segít a zsidóknak Izraelbe költözni, a szervezet szerint

a 165 ezresre becsült oroszországi zsidó közösségből 20 500-an távoztak március óta.

Moszkvában a kommunizmus bukása óta hatalmas erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a zsidó közösség megmaradjon az orosz fővárosban. A törekvés élén Pinchas Goldschmidt, a város főrabbija tette a legtöbbet 1993 óta.

„A nulláról kezdtük a zsinagógákkal, iskolákkal, óvodákkal, szociális szolgálatokkal, tanárokkal, rabbikkal és a közösség tagjaival” 

– mondta Goldschmidt. Ám ebben az évben, mindössze két héttel a háború kitörése után a főrabbi és családja elhagyta Oroszországot, először Magyarországra, majd Izraelbe távozott. Ezután lemondott pozíciójáról, és felszólalt a háború ellen. 

Pope Leads A Prayer For Peace At The Colosseum
Fotó: Franco Origlia / Getty Images

„Úgy éreztem, tennem kell valamit, hogy megmutassam, teljesen elhatárolódok az Ukrajna elleni inváziótól, de ha ezt Moszkvában tettem volna, veszélybe sodortam volna magam” 

– közölte a főrabbi. 

Egyes orosz zsidók kritizálták a rabbit, amiért elhagyta az országot, és felszólalt a háború ellen, mert attól tartottak, hogy a főrabbi távozása után nagyobb állami ellenőrzés alá kerülhet a közösség. „Kaptam néhány üzenetet, például »Hogy tudsz itthagyni minket?«, de azt mondanám, hogy a többség rendkívül támogató volt. Nem kis konfliktus volt azt eldönteni, hogy menjünk-e, hiszen nekem és a feleségemnek is a közösség volt az életünk” – tette hozzá. 

Sokan éltek azzal a lehetőséggel, hogy Izraelbe utazzanak, ahol a visszatérés törvénye mindenkinek jogot ad az állampolgársághoz, aki igazolni tudja, hogy legalább egy zsidó nagyszülője van.

„Sokat gondolkodtam azon, hogy miért van ekkora elvándorlás, mert nem látjuk az antiszemitizmus hatalmas hullámát” – mondta Anna Shternshis, a Torontói Egyetem jiddisprofesszora és az oroszországi zsidó történelem specialistája. Hozzátette azonban, hogy valahányszor Oroszországban történik „valami rendkívüli, valami felfordulás, valami változás”, a zsidók mindig veszélybe kerülnek.

Shternshis professzor maga Oroszországban született és nőtt fel. Azt mondja, különösen megdöbbentőnek tartja, hogy a zsidók a világtörténelemben ismét úgy érzik, hogy bármennyire is elkötelezték magukat egy élet felépítése mellett, az hirtelen szertefoszlik.