Oroszország bővíteni szeretné kétoldalú kapcsolatait Észak-Koreával – jelentette be Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök a Phenjan felszabadulásának napján Kim Dzsongunnak küldött levelében úgy fogalmazott, hogy az együttműködés mindkét ország érdekeit szolgálja – adta hírül a BBC.

A koreai vezető szerint a két nemzet közötti barátságot a második világháborúban kovácsolták össze a Japán felett aratott győzelemmel. Kim Dzsongun válaszlevelében úgy fogalmazott, hogy az Oroszország és Észak-Korea közötti barátság évszázadról évszázadra megszilárdult és fejlődött. Hozzátette, hogy a két ország közötti stratégiai és taktikai együttműködés, támogatás és szolidaritás új, magasabb szintre lépett az ellenséges erők katonai fenyegetésének és provokációinak elhárítása közepette.

Russian President Vladimir Putin Hosts Beijing 2022 Olympic Games Participants
Fotó: Contributor / Getty Images

Bár Phenjan nem nevezte meg név szerint az ellenséges erőket, de ezt a kifejezést Észak-Korea rendszeresen használja az Amerikai Egyesült Államokra és szövetségeseire.

A Szovjetunió egykor Észak-Korea egyik legfontosabb szövetségese volt, gazdasági együttműködést, kulturális csereprogramokat és segélyeket kínált.

Észak-Korea azon kevés ország egyike, amely hivatalosan is elismerte az Oroszország által támogatott két kelet-ukrajnai szeparatista államot.

Moszkva februárban, néhány nappal a háború megindítása előtt deklarálta a szakadár államokat függetlennek nyilvánító rendeletet. Másodikként Szíria, harmadikként pedig júliusban Észak-Korea ismerte el független államként az ukránoktól elszakadó népköztársaságokat.

Válaszlépésként Ukrajna minden diplomáciai kapcsolatot megszakított Phenjannal.

Észak-koreai „munkások” építik újjá a megszállt ukrán területeket

Gyenyisz Pusilin, a donyecki úgynevezett népköztársaság vezetője orosz médiumok szerint bejelentette: észak-koreai vendégmunkások alkalmazásáról tárgyal Phenjannal.