Közélet

Elismeri a szakadár népköztársaságokat Észak-Korea

Oroszország és Szíria után egy újabb állam ismerte el a szakadárok függetlenségét.

Gyenyisz Pusilin, a donyecki szakadárok vezetője szerint Észak-Korea elismerte a kelet-ukrajnai szakadár Luhanszki és Donyecki Népköztársaság függetlenségét.

A hírt a TASZSZ orosz hírügynökség kérdésére 

Észak-Korea moszkvai nagykövetsége megerősítette. 

A szakadár területeket eddig csak Oroszország és Szíria ismerte el.

kim jong un
Fotó: AFP

„Ma reggel Észak-Korea nagykövetségén fogadták a Donyecki Népköztársaság nagykövetét, s jegyzéket adtak át neki arról, hogy elismerjük a DNR függetlenségét. Phenjanban pedig külügyminiszter-helyettesünk találkozott az orosz nagykövettel, és jegyzékben tudatta a DNR és az LNR függetlenségének elismerését"

– közölte az észak-koreai követség.

Ez diplomáciánk újabb győzelme

– írta a Telegramon Pusilin, reményét fejezve ki a jövőbeli gyümölcsöző együttműködés és iránt a több mint 6500 kilométer távolságra lévő, atomfegyverekkel rendelkező, s nemzetközi szankciók által nagyrészt elszigetelt távol-keleti országgal.

Észak-Korea Krím-félsziget orosz elcsatolását is elismerte korábban. A két szakadár terület elismerését Vlagyimir Putyin orosz elnök február 21-én jelentette be, az ukrajnai hadművelet megindítása előtt. Szíria június 29-én hozott hasonló döntést, amire válaszul Ukrajna megszakította diplomáciai kapcsolatait Damaszkusszal.

 

Donyecki Népköztársaság Észak-Korea orosz-ukrán háború Luhanszki Népköztársaság
Kapcsolódó cikkek