Közélet

Kínával is összerúgná a port az Egyesült Államok

A Fehér Ház elítéli a Nancy Pelosi tajvani látogatásával kapcsolatos kínai retorikát, és a képviselőházi elnökre bízza, hogy mit tesz.

A Fehér Ház hétfőn elítélte a pekingi retorikát Nancy Pelosi képviselőházi elnök várható tajvani látogatása kapcsán, és megfogadta, hogy az Egyesült Államok „nem veszi be a csalit, s nem vesz részt kardcsörtetésben”, mert nem érdeke a Kínával fennálló feszültség fokozása – közölte az AFP.

Ettől függyetlenül, noha Kína egyértelművé tette, hogy ezt nagyon zokon venné, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby azt hangsúlyozta, hogy végső soron Pelosi döntése, hogy ellátogat-e „arra a szigetre, amelyet Kína a magáénak vall”. Megjegyezte, hogy a kongresszus tagjai az évek során rendszeresen látogattak Tajvanra.

Kirby szerint az adminisztráció tisztviselői aggódnak amiatt, hogy Peking a látogatást ürügyként használhatja provokatív megtorló lépések megtételére, beleértve a katonai akciókat, például rakéták kilövését a Tajvani-szorosban, a berepüléseket Tajvan légterébe és nagyszabású haditengerészeti gyakorlatok végrehajtását a szorosban.

„Leegyszerűsítve: nincs ok arra, hogy Peking egy potenciális látogatást, amely összhangban van az Egyesült Államok régóta fennálló politikájával, valamiféle válsággá változtasson, vagy ürügyként használjon fel az agresszív katonai tevékenység fokozására a Tajvani-szorosban vagy annak környékén” – mondta Kirby.

Nancy Pelosi hétfőn Szingapúrban tisztviselőkkel tárgyalt ázsiai körútja első napján. Bár nem érkezett hivatalos bejelentés, a tajvani helyi média arról számolt be, hogy Pelosi kedd este érkezik, így ő lehet az Egyesült Államok legmagasabb rangú megválasztott tisztviselője, aki több mint 25 év után odalátogat.

Mindezt annak ellenére tenné, hogy korábban Hszi Csin-ping, Kína elnöke a Joe Bidennel folytatott hosszas tárgyalása során figyelmeztetett: „Azok, akik a tűzzel játszanak, megégnek.” A kínai állami média arról is beszámolt, hogy Hszi azt mondta Bidennek: az Egyesült Államoknak tiszteletben kell tartania az „egy Kína” elvét, és hangsúlyozta, hogy Kína határozottan ellenzi Tajvan függetlenségét és a külföldi erők beavatkozását.

Hétfőn Tajvan három legnagyobb nemzeti lapja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Pelosi Malajzia meglátogatása után Tajpejbe érkezik, és ott tölti az éjszakát. Egy ilyen látogatásról szóló szóbeszéd felháborodást vált ki Pekingben, amely Tajvant saját területének tekinti, és többször is figyelmeztetett, hogy „súlyos következmények” lehetnek, ha a bejelentett utazás megtörténik.

US Speaker of the House, Nancy Pelosi, Democrat of California, speaks during her weekly press briefing on Capitol Hill in Washington, DC, on June 9, 2022. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Fotó: Saul Loeb / AFP

„Ha Pelosi ragaszkodik tajvani látogatásához, Kína határozott intézkedéseket fog tenni szuverenitásának és területi integritásának védelme érdekében” – mondta Zao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője Pekingben, részleteket nem közölve. „Azok, akik a tűzzel játszanak, bele fognak pusztulni” – ismételte meg a kínai elnök korábbi figyelmeztetését Zao. Hozzátette:

Szeretnénk még egyszer elmondani az Egyesült Államoknak, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg soha nem marad tétlen, és Kína határozott válaszokat és erős ellenintézkedéseket fog tenni szuverenitásának és területi integritásának megvédése érdekében.

A Reuters emlékeztetett arra, hogy Kína szerint az amerikai tisztviselők tajvani látogatásai biztató jelzést küldenek a szigeten található függetlenségpárti tábornak. Washingtonnak nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata Tajvannal, de az Egyesült Államok törvényei kötelezik arra, hogy biztosítsa a sziget számára a védekezéshez szükséges eszközöket.

A Washington és Peking közötti kapcsolatok romlása közepette érkezne meg Tajvanra Pelosi, aki az Egyesült Államok elnöki posztját követő második legrangosabb helyen áll, és Kína régi bírálója. 

 

Tajvan USA Kína
Kapcsolódó cikkek