Közélet

Mégis ellátogat Tajvanba Nancy Pelosi

A demokrata házelnök látogatása Kína szerint játék a tűzzel.

Több tajvani sajtótermék szerint Peking figyelmeztetései ellenére kedden mégis a szigetre látogat az amerikai házelnök, Nancy Pelosi – írja a Reuters.

US Speaker of the House Nancy Pelosi, Democrat of California, holds her weekly press conference on Capitol Hill in Washington, DC, July 29, 2022. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Fotó: Saul Loeb / AFP

Kína korábban figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne játsszon a tűzzel, és azt is elmondták, hogy nem tervezik karba tett kézzel végignézni a házelnök látogatását a szerintük Kínához tartozó Tajvanon. Korábban úgy tűnt, hogy ázsiai körútján végül kihagyja a tajvani megállót a demokrata politikus, azonban a helyi Liberty Times arról írt hétfőn, hogy szerda reggel Pelosi meglátogathatja a sziget parlamentjét, mielőtt folytatná útját. Egy másik tajvani lap, a United Daily News úgy tudja, hogy a politikus leghamarabb kedd este érkezhet a sziget fővárosába, Tajpejbe.

Ugyancsak hétfőn a kínai külügyminisztérium szóvivője, Csao Licsian arról beszélt, hogy 

ez durva beavatkozás lenne Kína belügyeibe, ami nagyon súlyos következményekkel járhat.

A politikus látogatására ráadásul a Peking és Washington között egyébként is romló viszonyok közepette kerülne sor. Az elnöki utódlási sorban az alelnök után a második helyen található házelnökök közül utoljára a republikánus Newt Gingrich járt a szigeten, még 1997-ben.

 

Tajvan Egyesült Államok Nancy Pelosi Kína
Kapcsolódó cikkek