Közélet

Már képezik az új orosz katonákat

Moszkva azt reméli az új csapatok bevetése újraindíthatja az elakadt offenzívát.

Jelentősen erősítené Ukrajnában tartózkodó haderejét Oroszország a tervezett, a területek elfoglalását megerősítő népszavazások előtt – írja a The Wall Street Journal. Az elmúlt hetekben számos önkéntes zászlóalj jött létre Oroszország-szerte, köztük a 3. hadtest, amely az elakadt keleti offenzívát kívánja újraindítani, miközben a déli ukrán ellentámadást is megállítaná.

Az online látható képek szerint a Moszkvától mintegy 400 kilométerre keletre található Mulinóban található bázison zajló kiképzésen a háborúban mindeddig ritkán használt modern fegyverek használatát is elsajátítják az orosz katonák. Egy nyílt forrásokból dolgozó oknyomozó szervezet, a Conflict Intelligence Team szombaton az ukrán határ felé tartó, különböző fegyverekkel – például Buk föld-levegő rakétarendszerekkel és T–90-es harckocsikkal – megrakott tehervonatokról közölt képeket.

Ukrainian gunners prepare to fire with a BM-27 Uragan, a self-propelled 220 mm multiple rocket launcher, at a position near a frontline in Donetsk region on August 27, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Fotó: Anatolii Sztepanov / AFP

Az Institute for the Study of War szerint azonban 

az új hadtest sem borítja majd fel a katonai egyensúlyt a fronton, mivel a jobb eszközök csak jól képzett és fegyelmezett katonák kezében hatékonyak.

Mindezzel párhuzamosan egész Oroszországban toborzási kampányt hirdettek, míg az olyan katonai vállalkozások, mint a Wagner csoport a börtönökben igyekszik harcra kész embereket találni, miután májusban Oroszország eltörölte az életkori korlátokat a toborzás területén, így már 40 fölöttiek is csatlakozhatnak a hadsereghez. Csütörtökön Putyin utasította a haderőt, hogy 137 ezer fővel 1,15 millióra növelje a létszámot.

Mindez James Stavridis nyugalmazott tengernagy vasárnapi nyilatkozata szerint arra utal, hogy Moszkvának csupán a harc folytatása érdekében új csapatokra van szüksége, miután stratégiai szinten elbukta a háborút.

A hadsereg létszámának növelése feszültségekhez vezet, különösen 

 

a kiképzésnek helyt Mulinóban, ahol a lakosok közösségi médiában megjelent írásai szerint a gyakorlatozó újoncok szabadidejükben részegen zaklatják a település női lakóit.

 

Ukrajna az újabb orosz offenzívára készülve továbbra is sikeresen támad orosz célpontokat a megszállt területeken, így például Melitopolban, miközben Oroszország népszavazásokat készít elő, hogy ürügyet szerezzen arra, hogy elcsatolja az általa ellenőrzött területeket. Kijev szerint azonban ezek a népszavazások nem lehetnek legitimek, hiszen gyakorlatilag a rájuk szegezett orosz fegyverek előtt szavaznának a területek lakosai.

 

kiképzés Mulino orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek